2018-ban hirdették meg első alkalommal a Magyarország étele szakácsversenyt, mert az azt megelőző 60 évben nem születtek új magyar ételek - mondta az Inforádiónak Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
Az 1958-as brüsszeli világkiállítás volt az utolsó olyan alkalom, ahol mai is ismert, klasszikus magyar ételek születtek, például a Csáky-rostélyos és a bélszín Budapest módra - emlékezett vissza az elnök. Ezeket nagynevű séfek állították össze szabadidejükben, majd kivitték a világkiállításra és sikert arattak velük.
A kezdeményezéssel az volt a céljuk, hogy megújítsák a magyar konyhát.
Mint mondta: bárki mutathat nyitottságot új magyar ételek megalkotására kortól és nemtől függetlenül, vezető séfektől, nagynevű szakácsoktól kezdve gyakorló szakemberekig. A jövőnek próbálnak üzenni azzal, hogy a ma rendelkezésre álló tudást, alapanyagokat és technológiai ismereteket felhasználják a tányéron megjelenő ételben, ami később beépülhet a köztudatba.
Asztalos István elmondta azt is, hogy a 2024-es kiírásban mik lesznek a kötött alapanyagok. Mint kifejezte, a kötelező hozzávalókkal próbálnak egyfajta segítséget adni a szakácsoknak, séfeknek. Emellett minden évben igyekeznek magyar termelőket is bemutatni, igy egyfajta expó-jelleggel most is lesz a versenyen egy kis kiállítás. Idén úgy döntöttek, hogy a laskagomba lesz az első kötelező alapanyag, a második a laktózmentes tejföl, a hamadik pedig valamilyen hungarikum, nemzeti vagy helyi érték, amit minden benevező séfnek használnia kell.
Szempont az is, hogy minél olcsóbban elkészíthető legyen az étel
- tette hozzá az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, aki elmondta azt is, hogy a verseny három fordulós.
Aki jelentkezni szeretne, annak ki kell töltenie a nevezési lapot, fel kell töltenie a szükséges anyagokat, fényképet a benevezett fogásról, ez az online elődöntő. Ezt követi egy gyakorlati elődöntő is, ahol a versenyzőknek korlátozott adagszámban kell elkészíteni és feltálalni az ételt a szakami zsűrinek, végül pedig 2024 áprilisában lesz a döntő Szolnokon. A Debreceni Egyetemmel karöltve valósul meg a versenyt, az utolsó fordulónak az intézmény szolnoki kampusza ad majd helyet.
Asztalos István elmondta még, hogy a szakácsversenynek van egy diákverseny része is, tovább lesz egy Magyarország díszasztala című pincérverseny, a Szamos Mátyás tányérdesszert verseny, valamint három kategóriában rajzpályázatot is hirdetnek.