Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tikkasztó meleg, harmadfokú hőségriasztás - időjárás-jelentés

Infostart
2023. augusztus 27. 07:00
Szikrázóan napos, kánikulai idő várható a hétvége utolsó napján is.

Vasárnap még 32-39 Celsius-fokos maximumhőmérsékletre van kilátás, de a jövő hét első felében változás várható az időjárásban: hétfőn eléri az északnyugati országrészt egy hullámzó frontrendszer, de a hűvösebb, frissebb levegő az Alföldre valószínűleg csak szerdán érkezik meg.

Az előrejelzés szerint a Kárpát-medencét továbbra is forró, szubtrópusi eredetű légtömeg tölti ki. Vasárnap napközben szikrázó napsütés várható, azt csak néhány helyen szűri majd fátyolfelhő.

A csúcshőmérséklet 32 és 39 fok között várható és akár a napi melegrekord is megdőlhet.

Hétfőn nő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye, mert egyre közelebb kerül az országhoz egy hullámzó frontrendszer.

Időjárási helyzet Európában:

Ciklon helyeződött Európa északnyugati tájai fölé és ez a forró, száraz légtömeg alakítja Magyarország időjárását is. Hosszan elnyúló frontrendszeréből Franciaországtól a balti államokig többfelé van csapadék, jellemzően záporok, zivatarok fordulnak elő. A front mögött hűvösebb levegő árasztotta el a térséget, mögötte megszűnt a forróság és kánikula. Ezzel szemben a Földközi-tenger és Közép-, valamint Délkelet-Európában még javában tart a száraz idő és a hőség. A csúcshőmérséklet helyenként megközelíti, sőt az Ibériai-félszigeten meg is haladja a 40 fokot.