Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Pedofilbotrány: Kőszeg Ferenc lemondott a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöki címéről

Infostart
2023. augusztus 16. 14:03
Folytatódik a nyilatkozatháború a vitatott interjú után.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Kőszeg Ferenc, az SZDSZ és a Magyar Helsinki Bizottság alapítója a Partizánnak adott interjújában arról beszélt, hogy nem kell feltétlenül a büntetőjog szigorát elővenni olyan eseteknél, amikor felnőtt és gyermek szexuális kapcsolatáról van szó. A Magyar Helsinki Bizottság elfogadhatatlannak nevezte Kőszeg Ferenc kijelentéseit, és elhatárolódott alapítója véleményétől.

Kőszeg Ferenc ezek után a bizottság jelenlegi társelnökeinek, Pardavi Mártának és Kádár András Kristófnak egy nyílt levélben azt írta, hogy "a Magyar Helsinki Bizottság nyilatkozatával csatlakozik a Fidesz-kormány gyermekvédelemnek hazudott legújabb gyűlöletkampányához".

"Nyugdíjba menetelemkor a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységemet a bizottság alapító elnöke kitűntető címmel jutalmazta. A nyilatkozat megjelenése után erre a címre nem tartok többé igényt. Alapító elnöki címemről ezennel lemondok" – írta az alapító, aki szerint a nyilatkozat olyan túlóvatoskodásból származó szerencsétlen gesztus, amelynek "szelleme és stílusa a Helsinkitől mindig idegen volt".

Azt is jelezte, hogy amit a Partizán interjújában mondott, a saját véleménye, és nem a Magyar Helsinki Bizottság álláspontját fejezi ki, mert annak munkájában már tizenhat éve nem vesz részt.