Nyitókép: MTI/EPA pool/Shawn Thew

Nem adja a külhoni magyarok adatait a kormány Amerikának, itt a válasz

Infostart
2023. augusztus 1. 20:02
Szigorítanak a magyarokra vonatkozó vízummentességen.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége bejelentette, hogy szigorítanak a magyarokra vonatkozó vízummentességen, miután a magyar kormány nem volt hajlandó kiadni a külhoni magyarok adatait Amerikának - írja az Origo.

A nagykövetség szerint az ESTA érvényességi ideje csökken, miután a Magyar Kormány elmulasztotta a vízummentességi program biztonsági követelményeinek teljesítését.

A kormányt kedden arról tájékoztatták, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők papírérvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

A Belügyminisztérium közleményben jelezte, hogy az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Azt írták, hogy Magyarország ezt nem adja ki senkinek, a külhoni magyarok biztonsága a tét. A BM a Biden-adminisztráció bosszúját emlegeti.