Újult erővel támadnak a szúnyogok

Infostart
2023. május 31. 06:12
85 ezer hektáron kell beavatkozni – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti – olvasható az OKF Infostartnak megküldött közleményében.

A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik.

A következő napokban földi járműről végeznek kezeléseket Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala vármegyében, a Duna mentén Komárom térségében, a főváros szúnyogártalommal érintett kerületeiben, a Csepel-sziget és környékének településein, valamint Dunaújváros, Baja és Mohács térségében. A jelentős ártalomra tekintettel az országos tisztifőorvos ideiglenes engedélyével a leginkább érintett szigetközi településeken

légi kémiai kezelések is lesznek.

A szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelik az árterületeken lévő tenyészőhelyeket. A hétvégi felderítések alapján jelölik ki a biológiai lárvagyérítés helyszíneit, a Duna mentén további kezelésekre lehet szükség – teszik hozzá.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a kerti munkák során érdemes figyelmet fordítani a lakókörnyezetünkben megjelenő szúnyogok egyedszámának csökkentésére. Számos faj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a kerti eszközökben, játékokban megmaradó víz jelenti az élőhelyüket.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót, amely ide kattintva érhető el.