Nyitókép: Pexels.com

Herczeg Zoltán: jó alapanyagok, csúcstechnika, ügyes séf és hangulatos környezet tehet nagyszerűvé egy éttermet

InfoRádió
2023. május 23. 18:01
A tatai Platán Gourmet nyerte a Dining Guide-tól az Év Étterme díjat. Az étteremkalauz felelős kiadója a hazai csúcsgasztronómia helyzetéről beszélt az Inforádiónak.

Herczeg Zoltán elmondta, hogy a legismertebb konyhakultúrával rendelkező Franciaországban és Olaszországban a legnagyszerűbb éttermek zömmel vidéken találhatók. Franciaországban a gourmet étkezdéknek csak egy ötöde, míg Olaszországban a 400 Michelin csillagos éttermeknek mindössze tíz százaléka működik nagyvárosokban. Vagyis a vidéki konyha az, ami igazán uralkodó ebben a két éttermi nagyhatalomban.

A Dining Guide kiadója szerint jó lenne nálunk is ezt a tendenciát követni, és a mostaninál nagyobb hangsúlyt helyezni a vidéki éttermekre. Ha a magyar gasztronómia is elkapná ezt a folyamatot, és vidéki városokban, kis településeken megjelenne a csúcsgasztronómia, akkor ez nemcsak a hazai turizmust lendítené fel.

Herczeg Zoltán azonban sajnálattal állapította meg, hogy

jelenleg még kevés azoknak a fővároson kívüli éttermeknek a száma, amelyek hazai alapanyagokra épített, progresszív gondolkodásmódú konyhákkal működnek.

A Dining Guide kiadója elárulta, mi kell ahhoz, hogy egy étterem a csúcsgasztronómia szintjére lépjen. Először is nagyon fontos a jó alapanyagok használata, Másodszor leleményes, újító konyhatechnikára van szükség, mert enélkül még remek alapanyagokból sem lehet kiemelkedően jó ételt készíteni. A harmadik tényező Herczeg Zoltán szerint a séf személye, vagyis olyan embernek kell vezetnie a konyhát, aki a jó alapanyagokból, fantáziadús technikával képes nagyszerű ételt főzni.

Da a gasztronómiai szakember említett még egy negyedik szempontot is: ez pedig magának az étteremnek a hangulata, a vonzereje. Enélkül ugyanis aligha várható, hogy a vendég rendszeresen visszatérjen. Herczeg Zoltán úgy vélte: ez a négy összetevő az ami érdekessé szerethetővé és végső soron minőségivé tud tenni egy éttermet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
DHerczeg Zoltán: jó alapanyagok, csúcstechnika, ügyes séf és hangulatos környezet tehet nagyszerűvé egy éttermet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást