Nyitókép: Newsnpr

Tömeges kitelepítés Európa legnagyobb atomerőműve körül

Infostart / MTI
2023. május 8. 09:48
Az oroszok közölték, hogy 1679 embert, köztük 660 gyereket telepítettek ki az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű közeléből.

"Az evakuáltak már a frontvonal közelében élők számára kialakított ideiglenes szállásokon vannak a zaporizzsjai Bergyanszkban" - tudatta a Telegramon Jevgenyij Balickij, a megye megszállt területeinek élére kinevezett orosz kormányzó. Bergyanszkot még a háború első időszakában foglalták el az orosz erők.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója szombaton arra figyelmeztetett, hogy az atomerőmű környékén "potenciálisan veszélyes" a helyzet.

Mint arról már az Infostart is beszámolt, az evakuálás korábban nagy pánikot keltett, de idővel lenyugodtak a kedélyek és hosszú autókaravánok indultak el az oroszok által kijelölt településekre.

Uganyakkor az atomerőmű telephelyének igazgatója, Jurij Csernicsuk bejelentette, hogy a kezelő személyzetet nem evakuálják. Az ő feladatuk az erőmű hat leállított reaktorának ellenőrzése.

Ukrán vélemény szerint azonban félő, hogy az oroszok élő pajzsként akarják használni a civileket. Kijevben arra hívták fel a figyelmet: a civileket szinte kizárólag olyan körzetekbe evakuálják, ahol az orosz hadsereg alakulatai is állomásoznak.