Nyitókép: Sándor Bardóczi/Facebook

Egymásnak ugrott Budapest főtájépítésze és a VEKE-elnök a rakpart miatt

Infostart
2023. április 28. 08:06
Egy zöld rendezvényen felcsákányozták az alsó rakpart félreeső burkolatát, és egy kisebb virágágyás került oda. Árvíz elleni védművet romboltak szét vagy vadvirágos élőhelyet hoztak létre?

Bardóczi Sándor vasárnap osztott meg a közösségi oldalán néhány fotót, ami a Föld napján készült, és a VaLyo csoport Zöld rakpart nevű akcióját örökítette meg. Ennek során a Jane Haining rakpart két négyzetméteres területén felcsákányozták a kockakövet, majd szimbolikusan átadtak egy virágágyást a rakpart zöldítésének jegyében, amit Budapest főtájépítésze történelmi pillanatnak nevezett.

A Telex beszámolója szerint ebbe az „idillbe” robbant be Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke egy felháborodott kommenttel, miszerint: „Elképzelni nem tudok annál nagyobb ostobaságot, mint amikor valaki megbontja a burkolatot hogy »vadvirágos élőhelyet« létesítsen egy árvízveszélyes területen. A víz, az nem olyan dolog, ostobák, hogy majd visszahőköl, ha meglátja a kiskerteteket. A víz az jön, és olyan, hogy mindent visz. Ha megbontjátok a rakpartot, akkor azt is. (...) Egyáltalán, volt erre a bontásra engedély?

Az ott egy védmű, idióták. Leginkább a feljelentés lenne adekvát erre a műsorra. (...) Agyhalottak.”

A hozzászólást hosszas vita követte – teszi hozzá a híroldal –, ami a VEKE elnök részéről úgy ért véget, hogy kíváncsi lenne, hogy mit szólna az akcióhoz a vízügy és a katasztrófavédelem.

A Telex, kiderítendő, hogy mennyire volt veszélyes és szabályos a hétvégi akció, az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz fordult, ami átirányította a lapot, mondván, hogy „a Budapest árvízvédelmét a fővárosi önkormányzat és a Csatornázási Művek intézi”. Utóbbi azt közölte, hogy a kockakőfelbontás a hatáskörükön kívül esik, mert a terület nem tartozik a védműhöz.

Ezek után megkérdezték Bardóczi Sándort, hogy az akció rendelkezett-e valamilyen engedéllyel. Mint mondta, saját tulajdonán a tulajdonosnak, ami a főváros, nem kell tulajdonosi engedélyt kérnie. Mivel a terület világörökségi terület, ezért a főváros örökségvédelmi engedélyt kért és kapott a kormányhivataltól a szimbolikus kockakő-felbontásra is. Ez benne van az engedélyben – válaszolta a főtájépítész, aki szerint Dorner Lajos téved, és „bármennyire harsánykodik, nem nagyon ért ahhoz, amit állít.

A belváros árvízvédelmét a rakpart támfala biztosítja, nem egy hullámtérben, parkoló céljára, kockakővel leburkolt terület.”

Dorner Lajos erre reagálandó úgy fogalmazott a lapnak: helyi lakosként és magánemberként fenntartja, amit írt. Szerinte a csákányozás és aktivistáskodás a mostani városvezetés esszenciája, „kb. ennyire képesek és semmi többre”. Mint közölte: semmi baja a kertészkedéssel, csak ne bontsák meg a burkolatot.

„Szerintük itt nincs árvízveszély, miközben de,

a Duna medrében vagyunk, és ezen a szakaszon a partfalnak ez a része elölről védi az egyébként elég rossz állapotú fő védművet”.