Nyitókép: Koonsiri Boonnak/Getty Images

Egyelőre nem okoz ellátási gondot Magyarországon az újabb szankció

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2023. február 7. 15:11
Magyarország felmentést kapott az Oroszországot sújtó uniós szankciók egy része alól, így egyelőre nem kell ellátási gondokra számítanunk. Erről az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szenior kutatója beszélt az InfoRádiónak. Németh Viktória szerint az orosz tengeri olajszállítások volumene már visszatért a szankciók előtti szintre, de abból most jóval kevesebb bevétele van Moszkvának.

Az Oroszországból származó kőolajra kivetett szankciók hatására az uráli kőolaj ára 2022 tavaszához hasonlóan elvált más kőolajtípusokétól, így például az északi-tengeri brent és az Egyesült Államokból származó WTI olaj árától. Előbbi az úgynevezett ársapka alatti szinten, 60 dollár hordónkénti ár alatt tudott maradni az elmúlt időszakban, vagyis ez nem befolyásolta az orosz kőolajnak a szállítását – mondta Németh Viktória.

Mennyiségi változás mindössze átmenetileg mutatkozott, tehát Oroszország képes volt helyreállítani az eladott kőolajmennyiséget, pusztán az értékesítés már nem Európa, illetve a nyugati világ irányába történik, hanem egyéb országokba – tette hozzá a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szenior kutatója.

Az illegális orosz olajexport is felfutóban van. A szakértő példaként említette Malajziát, ami kétszer annyi olajat exportál, mint amennyit elő tud állítani; ennek célországa valószínűleg Kína lehet.

A magyar üzemanyagellátást egyenlőre nem veszélyeztetik az uniós szankciók, illetve a Magyarországon feldolgozott, Szlovákiába szállított olaj kereskedelmi tilalma alól is sikerült felmentést kapni. Németh Viktória emlékeztetett, hogy

a pozsonyi és a százhalombattai Dunai Finomító közötti munkamegosztást gátolta volna a február 5-től alkalmazandó szankció,

ami ami alól bizonyos felmentéseket kapott a Mol, hogy továbbra is biztosítható legyen a magyarországi, illetve szlovákiai termelés, valamint értékesítés.

A szakértő végül arra is felhívta a figyelmet, hogy már zajlik az a diverzifikációs folyamat, ami keretében Magyarország minél több földrajzi irányból próbálja mind a kőolaj-, mind a földgázbeszerzéseit biztosítani, csökkentve oroszországi kitettségét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egyelőre nem okoz ellátási gondot Magyarországon az újabb szankció - Oeconomus (VARKONYI.GYULA)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást