Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: folytatjuk

Infostart
2022. december 28. 19:31
Magyarország honvédelmi költségvetése egy évvel a NATO-előírás előtt eléri a megkövetelt szintet, és több mint 20 százaléka fejlesztésre megy.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: 2023-ban is folytatjuk a haderőreformot, fejlődik a hadiipar és a védelmi innováció, valamint elérjük a NATO által elvárt költségvetési szintet – írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A jövő évi költségvetésben – a vállaltnál egy évvel korábban – Magyarország katonai kiadásai elérik a NATO által elvárt GDP-arányos 2 százalékot, amelyre a honvédelmi alap is garanciát jelent. A 2023-as költségvetés biztosítja a forrásokat a Magyar Honvédség modernizációjának folytatásához – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

A honvédelmi alap segítségével a Magyar Honvédség a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kíván adni a kutatás-fejlesztésre és innovációra. A nemzeti védelmi ipar újjáalakítása is nagyobb sebességi fokozatba kapcsol.

A Honvédelmi Minisztérium 2023-ban – a NATO előírásainak megfelelően – a védelmi kiadások több mint 20 százalékát fejlesztésekre fordítja.

2023-tól három fő területre kell koncentrálni:

  • katonáink egyéni és műveleti felszerelésének fejlesztése és beszerzése,
  • a meglévő beszerzések integrálása a Magyar Honvédség eszközparkjába, végül
  • az új csapásmérő és egyéb technológiák rendszerbe állítása

– áll a közleményben.

A kormányzati szerkezetátalakítás után a védelmi ipar is a Honvédelmi Minisztériumhoz került.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: a Magyar Honvédség Gripenjei 4 hónapon át védték a balti légteret a közös szövetségesi misszió kereteiben, a koszovói KFOR missziónak az utóbbi egy évben magyar parancsnoka volt, az orosz-ukrán háború nyomán létrehozott négy új harccsoport egyike pedig Magyarországon, magyar vezetéssel jött létre.