Jó esélyt lát a magyar nemzeti érdekek érvényesítésére a brüsszeli uniós csúcstalálkozón a kormányfő - a nap hírei

InfoRádió
2022. október 20. 20:05
Leállítja a gázüzemű autóbuszokat a BKV a magas gázárak miatt. Mindössze 45 nap után távozik Liz Truss brit miniszterelnök.

Jó esélyt lát a magyar nemzeti érdekek érvényesítésére a brüsszeli uniós csúcstalálkozón a kormányfő, mivel szerinte több tagország sem ért egyet az Európai Bizottság új javaslataival. Orbán Viktor a tagállamok délután kezdődött, kétnapos tanácskozása előtt közzétett videóban úgy fogalmazott: a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogyan lehet harcolni a megemelkedett energiaárakkal szemben. A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság most bemutatott előterjesztésének egy része ellentétben áll Magyarország nemzeti érdekeivel. Példaként említette, Magyarországnak nem érdeke a közös, kötelező energiabeszerzés, valamint a közös európai gázársapka bevezetése sem, mert az azonnal leállítja a gázszállítást.

Minél szélesebb egyetértést sürgetett az energiaállátás ügyében folytatott tárgyalásoknál a francia elnök a kétnapos uniós csúcstalálkozó előtt. Emmanuel Macron szerint az nem jó Európának, ha Németország elszigeteli magát a lehetséges gázárplafonról tervezett uniós tárgyalások során. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az energiajavaslat fő célja a cseppfolyósított földgáz árképzésére vonatkozó új érték meghatározása, emellett javaslatot tesz az áram árának függetlenítésére is a gázáraktól. Olaf Scholz német kancellár arra buzdította a tagállami vezetőket, hogy egyesítsék piaci erejüket a gáz beszerzési árának csökkentése érdekében.

Leállítja a gázüzemű autóbuszokat a BKV a magas gázárak miatt. Helyettük korszerű dízelbuszokat állítanak menetrendbe közölte a főpolgármester-helyettes. Kiss Ambrus egy háttérbeszélgetésen elmondta: a főváros energia- és gazdasági válság elleni operatív törzse úgy döntött, hogy az 53 CNG- üzemű autóbuszt november 1-jétől fokozatosan vonják ki a forgalomból. Hozzátette: a BKV esetében a földgáz ára az eddigi ár közel ötszörösére emelkedik, így a buszok üzemeltetése 350 százalékkal lenne drágább, mint dízel üzeműeké. Döntöttek arról is, hogy a BKV Akácfa utcai székházát novemberben bezárják.

Módosította a taxizást szabályozó rendeletet a kormány. Szigorúbb lesz az engedélyek kiadása, hogy gyorsan ki lehessen szűrni a nem megbízható vállalkozásokat. A jövőben próbautazás nélkül is lehetővé válik a jogellenesen működő szolgáltatók büntetése. Ezentúl a fuvarszervezők és diszpécserszolgálatok maximum 5 évre kaphatnak engedélyt. A jogszabály 10 és 13 év közöttire emeli a nyilvántartásba vett járművek életkorát és megteremti a lehetőséget az iránytaxik működtetésére, akár a tömegközlekedési üzemzavarok idejére, akár a csatlakozó menetrendhez igazítva.

Zalaegerszegen elkészült a hazai gyártású konténerkazán prototípusa. A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint a készüléket a katasztrófavédelem szakemberei a biztonságos használatra alkalmasnak találták. A kormány 1 milliárd forintos támogatással járult hozzá a hazai gyártókapacitás megerősítéséhez. A Technológiai és Ipari Minisztérium javaslata alapján konténerkazánok válthatják ki elsősorban bölcsődék, óvodák és iskolák, bentlakásos szociális otthonok gázfűtését. Az első körben munkába álló 400 berendezés felét Magyarországon állítják elő.

Változik a szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a viszonyítási alap. Ezeket ezután nem az öregségi nyugdíjhoz, hanem az úgynevezett szociális vetítési alaphoz viszonyítva számítják. Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár Facebook-oldalán azt írta, hogy a szociális vetítési alap bevezetésével célzottabb lesz a támogatások és juttatások megállapítása, az állam felelőssége azonban nem csökken.

Novembertől kérhetik az újszülöttek SMA-szűrését a szülők. A Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója az intézmény YouTube-csatornájára feltöltött videóban hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nem jelent újabb terhelést a baba számára, mert ahhoz a kötelező anyagcsere-szűrővizsgálatokhoz levett vérmintát használják. Mikos Borbála hangsúlyozta, hogy a veleszületett gerincvelő-izomsorvadás gyógyíthatatlan betegség, de már Magyarországon is hozzáférhető három gyógyszer, amelyek annál hatásosabbak, minél korábban megkezdődik az alkalmazásuk.

Lemondott a brit miniszterelnök. Liz Truss 45 nap után távozik hivatalából, miután adóügyi tervei káoszt okoztak a brit gazdaságban. A politikus arról beszélt, hogy nem tudja teljesíteni azt a mandátumot, amelyre a pártja megválasztotta, ezért távozik a kormány és a párt éléről is. Lemondásával ő az Egyesült Királyság történetének legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. Utódját a jövő héten választják ki a brit konzervatívok.

Ukrajnában korlátozták a villamosenergia-felhasználást, miután az orosz támadások súlyos károkat okoztak az energetikai infrastruktúrában. Az ország energiaügyi minisztere azt mondta, hogy a kormány az energiafelhasználás 20 százalékos csökkentésére törekszik, és áramszünetekre figyelmeztette az embereket. Az Inforádió ungvári tudósítója arról számolt be, hogy lényegében azt kérik az emberektől, délután és este kapcsoljanak ki mindent, ami árammal működik. Október 20-tól azonban még szigorúbb korlátozásokat helyeztek kilátásb