Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormány is megvitatja a "brüsszeli gázcsatát"

Infostart
2022. július 27. 11:08
Szerdán újra ülésezik a kabinet.

"Brüsszeli gázcsata után, kormányülés előtt" - ezzel a szöveggel tett ki egy képet Orbán Viktor a közösségi oldalára, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel beszél.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát, melynek értelmében a tagországok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében. A célok elérésére a tagállamok önkéntes alapon kötelezik el magukat, amennyiben viszont az Európai Bizottság az ellátás biztonságára vonatkozó "uniós riasztást" hirdetne ki, a gázkereslet-csökkentés kötelező valamennyi tagállam számára. A döntés ellen egyedül Magyarország szavazott. A fejleményeket a szerdai kormányülésen vitatják meg.

A magyar kormányfő megismételte, amit kedden is közölt: bonyolult idők jönnek, de azt ígérte, hogy Magyarországon a rezsicsökkentés marad.

Az uniós rendeletről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy az megalapozatlan, végrehajthatatlan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a magyar emberek érdekeit.