A titán-dioxid, vagyis az E171 elnevezésű élelmiszer-adalékanyag használatát tiltotta be a közelmúltban az Európai Bizottság – közölte Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági igazgatója. Kifejtette, ezt különböző étrend-kiegészítők fehérítő anyagaként, pékárukban, bevonatként jellemzően rágógumikban, valamint édességekben, italfehérítőkben, üdítőitalokban, italporokban széles körben használták, de feltűnt halászati termékekben, például füstölt halban is.
A betiltásról szóló döntés széles vállalkozói kört érint, és pont ezért engedélyezték, hogy augusztus 7-ig még előállíthatók ezzel az adalékanyaggal élelmiszerek.
Pleva György elmondta azt is, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság újraértékelése alapján derült ki, hogy a titán-dioxiddal kapcsolatban nem jelenthető ki, hogy nem okoz élelmiszer-biztonsági kockázatot, például nem zárható ki genotoxikus hatás, ezért döntöttek a betiltása mellett.
A Nébih augusztus 7-től már ellenőriz, hogy az élelmiszer-előállítók ne használják fel ezt az adalékanyagot. Pleva György szerint most nem tudni olyan anyagról, amely 100 százalékosan helyettesíthetné. Lehetséges, hogy a megszokott kinézetű termékeknek egy kicsit más lesz a színük, árnyalatuk vagy más élelmiszer-összetevővel fogják tudni kiváltani az intenzív fehér színt.
A Nébih igazgatója hozzátette azt is, hogy
az augusztus 7-ig ezzel az adalékanyaggal készült termékek a lejárati idejükig még forgalomban tarthatók.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége üdvözli, hogy tilos lesz használni az E171 elnevezésű élelmiszer-adalékanyagot, mivel ez a fogyasztók biztonságát szolgálja. A titán-dioxid daganatos betegségeket is okozhat.
Szűcs Zsuzsanna elnök kiemelte: csak olyan adalékanyagokat lehet használni, amelyeknek pozitív hatása van, tehát a fogyaszthatóságot növeli vagy a stabilitásért felel, míg az antioxidáns anyagok biztosítják azt, hogy a hőre, fényre érzékeny vegyületek, például egyes vitaminok, megmaradjanak a termékben. Számos előnyük is van az élelmiszer-adalékanyagoknak, nemcsak kockázatuk – tette hozzá.
A szakember azt tanácsolta, hogy vásárlás során mindenki nézze meg az adott élelmiszer vagy akár több hasonlónak tűnő élelmiszer csomagolását, és azon az összetevők listájában meg fogja találni a sor végén az adalékanyagokat. Olyan termékeket érdemes választani, amelyek értékes alapanyagokból, például teljes értékű gabonából, zöldségekből, gyümölcsökből készülnek; ha feldolgozott hústermékről van szó, akkor magas hústartalmú élelmiszert válasszunk, és ezzel tudjuk biztosítani azt, hogy jó minőségű termékek kerüljenek a kosarunkba. Azzal tudjuk óvni magunkat, hogyha a feldolgozott termékek mellett minél nagyobb arányban kerülnek az étrendünkbe friss alapanyagok, ezzel lehet a termékekben lévő adalékanyagok mennyiségét is ellensúlyozni, vagy elfogadható mértékűre csökkenteni – emelte ki.