1,1 millió adag oltóanyagot adományoz el Magyarország, de nem tudni, milyen típusút – a nap hírei

Infostart
2021. november 8. 21:59
A korábbiaknál laposabb járványhullámra számít most a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője. Ghánának 800 ezer, Ruandának 300 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz Magyarország. Egyre feszültebb a helyzet a lengyel–fehérorosz határon az illegálisan érkező migránsok miatt.

A korábbiaknál laposabb járványhullámra számít most a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az M1-en arról beszélt, hogy a delta variánsnak az eddigieknél rövidebb a lappangási ideje, jobban fertőz, illetve azzal, hogy az allergiával összetéveszthető tüneteket okoz, nehéz diagnosztizálni. A járványügyi osztályvezető az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet. Megerősítette, hogy a kormány újabb oltási kampányt tervez a november 22-ei hétre, amikor az oltatlanok is előzetes időpontfoglalás nélkül vehetik fel a vakcinát bármelyik oltóponton.

Ghánának 800 ezer, Ruandának 300 ezer koronavírus elleni vakcinát adományoz Magyarország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. A hivatalos afrikai látogatásra indult Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy Ruandában szerdán adja át a vakcinaadományt. A kormánypárti politikus Ruandából majd Törökországba repül. A Türk Tanácsnak 200 ezer adag oltóanyagot ajánlott fel Magyarország.

Koronavírusos lett és kórházba került Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a debreceni kórházban ápolják, és – mint írta – tűrhetően van. A politikus oltásra biztat mindenkit. A múlt héten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterről derült ki, hogy elkapta a koronavírust, de ő nem került kórházba.

Kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást a vállalatnál a Richter – jelentette be a gyár vezérigazgatója. Orbán Gábor indoklása szerint a megbetegedések veszélyeztethetik a termelés folyamatosságát a gyárban. Kiemelte: a Richter termelőcég, ahol nincs lehetőség otthoni munkára. Így az oltás az egyetlen megelőzési forma a járvány idején. Szólt arról is, hogy az oltás módját még vizsgálják.

Újra bevezethetik a gyorsteszt ingyenességét Németországban. Az ügyvezető kormány egyeztetést kezdett erről a következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártokkal. Az antigén gyorsteszt ingyenességét októberben szüntették meg, mondván: mindenki számára elérhető az oltás, ezért senki nem várhatja el, hogy a közösség viselje a tesztelés költségét. Mostanra azonban a negyedik hullámban csúcsokat dönt a megbetegedések száma.

Az új szabályok szerint nem utazhatnak az Egyesült Államokba azok, akik a Szputnyik vakcinával oltatták be magukat, írja az Euronews. Az orosz oltóanyagot világszerte mintegy 70 országban használják. Magyarországon majdnem egymillióan kapták meg. Az uniós tagállamok közül még Szlovákiában használták a vakcinát, de ott is csak mindössze 20 ezer ember kapta meg.

Az amerikai Merck koronavírus elleni gyógyszerének uniós szintű alkalmazását javasolja rövidesen az Európai Gyógyszerügynökség. A molnu-pira-vir nevű készítmény szájon át szedhető. Az EMA közlése szerint a folyamatos felülvizsgálat még tart a gyógyszer lehetséges korai, esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatban. A Merck & Co gyógyszeripari óriásvállalat a múlt hónap elején jelentette, hogy gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél.

Jövőre már stabil növekedési szakaszra számít a világgazdaságban a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő várakozása szerint már enyhülnek a koronavírus-járvány, a beszállítói hálózatokban keletkezett problémák és a munkaerőhiány miatt egyidejűleg kialakult bizonytalanságok. A húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő globális gazdasági erőcentrum összesített hazai összterméke a tavalyi 3,2 százalékos visszaesés után az idén átlagosan 5,8 százalékkal, 2022-ben 4,4 százalékkal, 2023-ban 3,2 százalékkal növekedhet.

Varsói közlés szerint már három-négyezer migráns tartózkodik a lengyel határ fehérorosz oldalán. A lengyel kormányszóvivő szerint több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, de a helyzet kiéleződése várható. Piotr Müller bejelentette, hogy megnövelik a lengyel-fehérorosz határszakaszt védő határőrök, katonák és rendőrök létszámát. Előzőleg az Európai Bizottság illetékes szóvivője azt hangsúlyozta: Varsónak igényelnie kellene az uniós hatóságok segítségét a migrációs helyzet miatt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter abszurdnak nevezte, hogy Brüsszel továbbra sem hajlandó finanszírozni a kerítésépítéseket.

Kárpótlást ad a szexuális visszaélések áldozatainak a francia katolikus egyház. A francia püspökök erre a célra egy jogász által vezetett nemzeti intézmény létrehozásáról döntöttek. 120 főpap a múlt hét végén a francia katolikus egyház nevében intézményes felelősséget vállalt az egyházon belül fiatalok és gyerekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. A legutóbbi jelentés szerint a francia katolikus egyházon belül az elmúlt hetven évben 2900 és 3200 között lehetett a pedofil bűnöket elkövetők száma.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetősége szerint még nincs döntés arról, hogy melyik sportág váltja majd a lovaglást az öttusában. Ezzel a szervezet pontosította Klaus Schormann elnök nyilatkozatát, aki előzőleg még arról beszélt: már határoztak az ügyben. A Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetősége a múlt héten jelentette be, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Egy nappal később a vezetőség lemondását követelte több mint 600 volt és jelenlegi öttusázó, köztük számos magyar.