Hétfő éjfélig van érvényben a másodfokú hőségriasztás, ez az idén már a 6. ilyen intézkedés - a nap hírei

InfoRádió
2021. augusztus 14. 22:01
Nem csatlakozik Ausztria az afgán menedékkérők kitoloncolását felfüggesztő nyugati államokhoz. Erős földrengés rázta meg Haiti déli részét, halálos áldozatok is vannak, rendkívüli állapot lépett életbe.

Hétfő éjfélig van érvényben a szombaton életbe lépett másodfokú hőségriasztás. Az országos tisztifőorvos az idén hatodik alkalommal rendelt el valamilyen fokozatú intézkedést a hőség miatt. Müller Cecília - a WHO ajánlásait követve - javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását. A hőségriadó idején vizet oszt utasainak a MÁV és a Volánbusz a fővárosban és a nagyobb vidéki állomásokon.

Elengedhetetlennek nevezte a hazafias honvédelmi nevelést a fiatalok számára Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárca vezetője Nyíregyházán, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium átadásán arról beszélt: olyan fiatalokat várnak, akik képesek az utánpótlásra a honvédelmi haderő fejlesztésében. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka kijelentette: nem katonákat akarnak képezni, hanem a katonai életet, a katonai tapasztalatokat kívánják átadni.

Hat országot minősített magas kockázatúvá a koronavírus-járvány szempontjából Németország. Az Egyesült Államokból, Izraelből, Törökországból, Kenyából, Montenegróból és Vietnamból érkező utazóknak érkezésük előtt online regisztrálniuk kell. A szabályok tíznapos karantént írnak elő minden oltatlan utazó számára, igaz ez öt napra rövidíthető negatív teszt bemutatásával. A Törökországból érkezőkre keddtől érvényesek a korlátozások.

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt ismét korlátozásokat vezetnek be a hatóságok Iránban hétfőtől augusztus 21-ig. A korlátozások értelmében minden, nem létfontosságú üzletnek be kell zárnia. Emellett már vasárnap életbe lép az az intézkedés. hogy nélkülözhetetlennek ítélt járműveken kívül senki sem lehet az utakon. Irán a térség legsúlyosabban érintett országa a világjárványban. A közösségi médiában sokan bírálták a hatóságokat az oltási kampány lassúsága miatt.

Példátlannak nevezte az orosz elnök az országot sújtó természeti katasztrófákat. Vlagyimir Putyin az erdőtüzekkel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a füst veszélyt jelent az idős és beteg emberekre, s tervet kell készíteni a megsemmisült vagy megrongálódott házak újjáépítésére. Úgy vélte: a katasztrófák ismét azt mutatják, hogy rendszerszinten kell foglalkozni a klímakérdéssel. Egyúttal közölte, hogy országa jelentősen csökkenteni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Törökországban már 40 halálos áldozata van az északi részeken pusztító áradásoknak. A fekete-tengeri partvidék a legcsapadékosabb, így az árvizeknek és a földcsuszamlásoknak is a leginkább ki van téve. Ráadásul a térségben sűrűn lakottak a települések és a lakóházak egy része ártéren épül fel rossz minőségben. Délután Törökországban lezuhant az erdőtüzek oltására kivezényelt egyik katonai repülőgép. A fedélzeten tartózkodó nyolc ember életét vesztette.

Észak-Afganisztán legjelentősebb városát, Mazar-i-Sarifot is elfoglalták a tálib felkelők. A helyi jelentések szerint az iszlamisták érdemi harc nélkül vették be Balh tartomány székhelyét. Mazar-i-Sarif elfoglalása súlyos csapás a kabuli kormányzat számára, amely bő egy hét alatt kiszorult a tartományok többségéből. A tálibok már 22 tartományi székhelyet vontak ellenőrzésük alá a 34-ből. A korábbi közlések szerint a helyi vezetőkkel és nemzetközi partnerekkel egyeztet a válság politikai rendezéséről Asraf Gáni az ország elnöke. A megbeszélésekről részleteket továbbra sem tudni.

Nem csatlakozik Ausztria az elutasított afgán menedékkérők kitoloncolását felfüggesztő nyugati államokhoz. Karl Nehammer belügyminiszter úgy fogalmazott: az engedményeket adó államok nem veszik figyelembe a várható menekült-áradatot. Hozzátette: a kitoloncolás általános leállítása emellett ösztönzi az illegális migrációt, az embercsempészek tevékenységét, ezáltal pedig a szervezett bűnözést. Az elmúlt napokban Németország, Hollandia és Franciaország is felfüggesztette a kitoloncolásokat Afganisztánba az ottani romló biztonsági helyzet miatt.

A kabuli nemzetközi repülőtérre menekítette az afgán fővárosban dolgozó két diplomatáját Csehország. A prágai sajtóban megjelent információk szerint a cseheket megfenyegették, ezért a külügy biztonsági okokból diplomatái evakuálása mellett döntött. Csehország már korábban úgy döntött, hogy támogatást nyújt azoknak az afgánoknak és családjuknak, akik segítették a cseh hadsereg misszióját a nemzetközi erők kötelékében.

Haiti déli részén a legutóbbi jelentések szerint 29-en meghaltak a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengésben. A hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma jelentősen növekedni fog. Számos épület romba dőlt. A korábban elrendelt szökőár-riadót ugyanakkor nem sokkal később hatályon kívül helyezték A kormány egy hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett. Haitit gyakran sújtják erős földmozgások.