Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Előválasztás: nyilvántartásba vették az első jelölteket

Infostart
2021. július 29. 16:16
Két miniszterelnökjelölt és 50 egyéni jelölt regisztrációját fogadták el eddig.

Hétfőtől szerdáig két miniszterelnökjelölti és 69 egyéni képviselőjelölti regisztrációs kérelem érkezett, emellett két jelölőszervezet is bejelentkezett már – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), amelybe a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik, az LMP és Párbeszéd delegált egy-egy tagot.

A testület szerda délutánra először hívta össze azt az ülést, amin az első körben beérkezett kérelmekről döntöttek. Ha minden irat rendben van, akkor a jelöltet nyilvántartásba veszik, más esetben hiánypótlásra kérik a regisztrálót.

Szerdán két miniszterelnökjeltöltet, a jobbikos Jakab Pétert és a DK-s Dobrev Klárát vették nyilvántartásba, valamint eddig 50 egyéni jelölt regisztrációját fogadták el.

A testület közölte: elutasító határozatot nem hoztak, de több kérelem hiánypótlásra szorul.

Mint arról az Infostart is beszámolt, hétfőn vette kezdetét az ellenzéki előválasztás nyilvántartásba vételi szakasza. A miniszterelnökjelölteknek és az egyéni országgyűlési képviselőjelölteknek augusztus 15-ig van lehetőségük nyilvántartásba vetetni magukat a szükséges dokumentumok és nyilatkozatok kitöltésével.

Az ajánlásokat augusztus 23. és szeptember 6. között lehet gyűjteni, országgyűlési képviselőjelöltségre pályázók esetén 400, miniszterelnök-jelöltségre aspirálók esetén 20 ezer aláírás összegyűjtése szükséges. Az előválasztás első fordulója szeptember 18. és szeptember 26. között, a második forduló október 4. és október 10. között lesz.