Félmilliárd adag vakcinát szállítottak ki az EU-ban - a nap hírei

Infostart
2021. július 10. 22:04
Az oltatlanok miatt Magyarországon is berobbanhat a negyedik hullám a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője szerint. Vasárnapig 500 millió adag vakcinát szállít ki az Európai Unió a tagországoknak a közös vakcina beszerzési programban. Megállapodtak a G20 csoport országai a globális minimumadóról. A nap legfontosabb hírei július 10-én.

Az oltatlanok száma elég magas ahhoz, hogy berobbantsa a negyedik hullámot Magyarországon is - hangsúlyozta Jakab Ferenc virológus a Magyar Nemzet kérdésére. A professzor azt mondta, hogy csak az oltásokkal lehet csökkenteni a pandémia veszélyét. A koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője szerint már borítékolható, hogy Európában a delta variáns idézi elő a következő hullámot, ami ősz előtt elérheti Magyarországot. Jakab Ferenc szerint a negyedik hullám komolyabb lesz az elsőnél, viszont gyengébb a harmadiknál.

Elérte azt a célját az Európai Unió, hogy júliusra a felnőttek 70 százalékának elég koronavírus elleni vakcina álljon rendelkezésre – mondta az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen azt is hangsúlyozta: 27 tagországi kormány felelős azért, hogy az emberek megkapják a vakcinát - és egyes kormányok ebben sokkal gyorsabbak voltak, mint mások -, de Brüsszel megtartotta a szavát. Az unió közös vakcinabeszerzési programjában 500 millió adag vakcinát szállítanak ki vasárnapig a tagországoknak -, amelyekben összesen körülbelül 366 millió felnőtt él.

A világ nem lesz képes 2023-ig legyőzni a koronavírust - mondta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Dubrovniki Fórum zárónapján. Josep Borrel a nemzetközi kül- és biztonságpolitikai konferencián úgy fogalmazott: az elmúlt másfél év járványhullámai után már látszik a fény az alagút végén, de a vírus továbbra is tombol a világ több részén, főleg délen. Jelezte: az ENSZ és más szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a védőoltások egyenlőtlen elosztása egyenlőtlen kilábaláshoz vezet, ami instabil világot jelent.

A magyar sportolók csak akkor vehetnek részt a tokiói olimpián, ha védettek a koronavírussal szemben, erről döntött a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. A testület egyhangúlag fogadta el az orvosi bizottság javaslatát, és ezzel határozati szintre emelte a korábban megfogalmazott álláspontját. A rendkívüli elnökségi ülésen elhangzott, hogy a 363 tagú magyar delegációból mindössze hárman nem rendelkeznek védettséggel.

A pénteki zivatarok idején is jól működött az országos jégkármérséklő rendszer, de a szupercellák ellen nem tud hatékony védelmet nyújtani - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az előzetes adatok szerint 21 helyről érkezett jégbejelentés. Magyarországon hét szupercella fejlődött ki. Egy nap alatt csaknem 195 ezer villámot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei. A legtöbb beavatkozásra Budapesten, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében volt szükség.

A BKV szerint szabályosan, átlátható módon és a cég számára előnyösen zárult a dunai hajójáratok üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárás. A közlekedési társaság félrevezetőnek nevezte az ezzel ellentétes kijelentéseket. A BKV szerint az új hajózási szerződés kiszámíthatóbb, ellenőrizhetőbb és magasabb bevételeket ígér. Előzőleg a fővárosi Fidesz-frakció közösségi oldalán írt arról, hogy tudomása szerint nincs semmiféle referenciája a győztesként kihirdetni kívánt cégnek. Ezért teljes körű vizsgálat elindítását kérte Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Megállapodtak a globális minimumadóról a G20-as csoport Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei. Ezt Olaf Scholz német alkancellár és pénzügyminiszter közölte. Előzőleg Bruno Le Maire francia tárcavezető arról beszélt: végre megadóztathatják a technológiai óriásvállalatokat, amelyek eddig elkerülték ezt, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóelkerülésének. Június végén Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt: Magyarország elutasít minden olyan kezdeményezést, amely adóemeléssel és a versenyképesség romlásával járna, ezért a globális minimumadó elképzelését sem támogatja a nemzetközi fórumokon.

Átalakította kormányát Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Az új kabinet elsődleges feladata az lesz, hogy munkahelyeket teremtsen és megszilárdítsa a gazdaság helyzetét a koronavírus-járvány után. A miniszterek átlagéletkora ötven év a korábbi ötvenöt helyett, a nők aránya pedig 54 százalékról 63 százalékra emelkedett. Ez volt az első komoly kormányátalakítás azóta, hogy Pedo Sánchezt 2020 januárjában beiktatták a miniszterelnöki tisztségbe.

Görögországban több helyszínen lángra kapott a növényzet, Évia szigetén egy nagyobb erdőtűz tombol. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, amely a sziget déli részén lévő erdőkben lobbant fel. A lángok terjedésének kedvez a magas hőmérséklet és az erős szél. Görögország egyes részein hatalmas forróság tombolt az elmúlt hét héten, a hőmérséklet 35 és 40 Celsius fok között ingadozott.