Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Rábólintott az illetékes operatív törzs a nyelvvizsga-amnesztiára

Infostart
2021. június 22. 10:38
Ezt Schanda Tamás és Novák Katalin jelentette be a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkára felidézte: a felsőoktatásban vezették be először a korlátozásokat tavaly a járvány elején, majd elismeréssel beszélt arról, hogy milyen jól átálltak az intézmények az online oktatásra. Ugyanakkor közismert, hogy a nyelvtanulás és a nyelvvizsgázás nehézkes volt a fiatalok számára az elmúlt évben.

Az adataik szerint 2021. augusztus 31-ig várhatóan közel 50 ezren diplomáznának és

nagyjából 20 ezer hallgatónak még nincs nyelvvizsgája.

Mint mondta, számos ifjúsági szervezet is felhívta a nehézségekre a kormányzat figyelmét, és ezeket meghallgatva Rácz Zsófia ifjúságért felelős helyettes államtitkárral hétfőn leültek tárgyalni egyes ifjúsági szervezetekkel, amelyek azt javasolták:

aki 2021. augusztus 31-ig záróvizsgát tesz, az a tavalyi intézkedésekhez hasonlóan könnyítésben részesüljön és nyelvvizsga nélkül is megkapja a diplomáját.

Az operatív törzs is ezt fogja javasolni a kormánynak, amely, mint kiderült, szerdán ülésezni fog és dönthet is az ügyben.

Emellett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte, ösztönöznek mindenkit a nyelvtanulásra, mert e tudás elengedhetetlen a mai világban.