Itt a harmadik hullám, Budapest oltási tervvel állt elő – a nap hírei

Infostart
2021. február 18. 21:51
Az országos tisztifőorvos szerint megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Elkészítette a budapesti oltási tervet a Fővárosi Önkormányzat. Magyarország is érintett az Európai Bizottság újonnan indított kötelezettségszegési eljárásai között.

Az országos tisztifőorvos szerint megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Egy nap alatt újabb 2853 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. 104 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 4021 embert ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 79 ezret. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta: továbbra is vizsgálják a kínai vakcinát a Nemzeti Népegészségügyi Központban. Hangsúlyozta: a háziorvosok rendelkezésére bocsájtott lista alapján ők dönthetnek arról, hogy kit hívnak be oltásra.

Elkészítette a budapesti oltási tervet a Fővárosi Önkormányzat. A helyhatóság közölte: 30 oltópont létrehozását és időpontfoglaló rendszer használatát javasolja a kormánynak. A sport és kulturális intézmények erre alkalmas termeiben alakítanának ki oltópontokat, amelyek számát a kerületi egészségügyi intézmények bevonásával tovább növelnék.

A megemelkedett fertőzésszám miatt ismét három, tesztelést végző szűrőbusz üzemel Budapesten - közölte a kormány Facebook-oldalán. A szűrőbuszok a Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminál parkolójában, a Deák Ferenc térnél és a Papp László Sportaréna F1-es parkolójában találhatók. A buszok hétköznap 9-17 óra között várják azokat, akiket a háziorvos koronavírus-gyanús eseteknek minősít.

Az állampolgárok adatainak gyűjtése helyett cselekvési tervet várnak a kormánytól ellenzéki pártok. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményben kifogásolja, hogy a nyitásról indult konzultációra a védőoltás regisztrációs honlapján lehet jelentkezni, és hogy a regisztrálók adatai a Miniszterelnöki Kabinetirodához és a választási rendszer szoftverét üzemeltető céghez kerülnek.

Magyarország is érintett az Európai Bizottság újonnan indított kötelezettségszegési eljárásai között. A brüsszeli testület eljárást indít, mert véleménye szerint a magyar kormány nem tett eleget az uniós bíróság által a civiltörvény ügyében hozott ítéletének, erről hivatalos felszólító levelet küldött Budapestre. Az uniós bizottság újabb pert indított is indított, mert a kormány nem tartotta tiszteletben az uniós menekültügyi jogszabályokat, továbbá szabálysértési eljárás megindítása mellett döntött, mert indoklása szerint az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságában az unió álláspontja ellen szavazott decemberben.

A diákszövetkezeteken keresztül munkát vállaló fiatalokat is érinti a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége – hívta fel a figyelmet a családokért felelős miniszter. Novák Katalin Facebook-oldalán elmondta: a fiatalok eddig nettó 81 ezer forintot vittek haza. Az szja-mentességnek köszönhetően az összeg több mint 14 ezer forinttal nő.

2024-ig megnyílik a harmadik autópálya-összeköttetés Magyarország és Románia között - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter bukaresti látogatásán elmondta: megállapodott román hivatali partnerével, hogy a Mátészalka és Szatmárnémeti közötti átkelő mellett másutt is új határátlépő pontokat nyitnak.

Várhatóan péntekre már nem tér el a Szamos vízminősége a megszokottól, a Romániából érkező nehézfém szennyezés jelenleg a Tiszában, Vásárosnamény térségében van - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Láng István az M1-en azt mondta: a cél az, hogy a nehézfémek ne kerüljenek ki a mederből, és minél nagyobb arányban hígítsák azokat.

Sikeresen landolt a Marson a Kitartás nevű marsjáró - közölte a NASA. A robot a tervek szerint egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a Marson, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt.