Nyitókép: Pexels.com

Bíró Lajos séf: nem kérdés, zabálásba fojtjuk bánatunkat, jó kedvünket

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző
2020. december 26. 16:00
Sokféleképpen újra lehet gondolni a karácsonyi menüt, és kis időráfordítással akár másnapra egy teljesen új étel készíthető például a halászléből, de a rántott pontyból is.

Bíró Lajos séf szerint, miután a családok nem fognak tudni rendesen összejönni, „a zabálásba fogjuk folytatni a bánatunkat és a jó kedvünket” egyaránt, ez lesz az egyik örömforrás, vagyis idén karácsonykor biztosan több minden kerül majd az ünnepi asztalokra, mint korábban.

Bár vélhetően sokan túllőnek majd a célon, vannak praktikák, amelyek elejét vehetik annak, hogy ne termelődjön túl sok ételfelesleg.

A szakember tanácsa szerint a klasszikusnak számító

halászlé maradékának leszűrésével és az ép haldarabokból könnyedén készíthető halkocsonya,

ami másnap fogyasztható. Míg például a megmaradt rántott pontyot – egy rész ecettel, két rész cukorra, három rész vízzel, kis sóval és borssal, illetve lila hagymával – marinálva lehet újjávarázsolni. A séf azt is felidézte, hogy amikor az amerikai nagykövetségen dolgozott, szokás volt a megmaradt sült pulykát kicsontozni, amit aztán pirítóssal, majonézzel és jégsalátával fogyasztották később. De például a sült kacsa is eltehető a saját zsírjában, ami azt hidegen, vagy melegen egyaránt ízletes lehet.

2020 abból a szempontból is sok embert megérinthetett, hogy nem annyi bevétele lett, mint korábban, esetleg teljesen megváltozott az életkörülménye a koronavírus-járvány miatt, tehát szűkösebb keretek között kell a karácsonyi menüt összeállítania. Bíró Lajos ezzel kapcsolatban megjegyezte, náluk, a Fény utcai piacon a Buja Disznókban töltött pulykacombbal is készülnek, ami nem számít drága alapanyagnak. A sima zsemlés tölteléket aztán meg lehet különféle aszalt gyümölcsökkel, gesztenyével, liba- vagy csirkemájjal stuccolni, mintegy gazdagabbá, ünnepélyesebbé téve, figyelve a mennyiségekre.

Összességében tehát azt tanácsolja, hogy a gazdagabb részét kell visszafogni az ünnepi összeállításnak,

mint a lazac vagy a libamáj, a drágább halak, rákok, osztriga, esetleg kaviár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bíró Lajos séf: nem vitás, zabálásba fogjuk fojtani a bánatunk és jó kedvünk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást