Orbán Viktor: a kórokozó behurcolása a fő veszély - a nap hírei

Infostart
2020. július 24. 22:11
Győzelemként értékelte az uniós költségvetésről és a gazdaságvédelmi alapról szóló megállapodást a kormányfő. Jóváhagyta a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzési eljárás elindítását a Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága. A mesterképzésre felvett hallgatók növekvő számát hangsúlyozta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese. A nap legfontosabb hírei július 24-én.

Fontos momentumnak nevezte Magyarország és az Európai Unió számára is a hosszú távú uniós költségvetés és a gazdaságvédelmi alap elfogadását a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: a nyugat gyengülő gazdasági teljesítménye és a koronavírus-járvány miatt nagy szükség volt a megállapodásra. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kiemelte: most a kórokozó behurcolása a fő veszély.

A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartásának fokozott ellenőrzését kérte a rendőrségtől az operatív törzs. A testület felkérte az országos tisztifőorvost, hogy vizsgálja felül a külföldi országok beutazási besorolását.

Újabb 18 embernél mutatták ki az új koronavírust, ezzel 4.398-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Újabb elhunyt nincs, így a halálos áldozatok száma már negyedik napja változatlanul 596. 3.312-en meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 490.

Ismét dolgozhatnak a közvetlen betegellátásban a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók. Az emberi erőforrások minisztere visszavonta az érintettek mentesítésére március közepén bejelentett utasításokat.

Az uniós források is a gazdaság újraindítását és a munkahelyek megőrzését szolgálják - erősítette meg a pénzügyminiszter. Varga Mihály az újabb támogatási szerződések aláírásán kiemelte: ezek a vállalkozások olyan fejlesztéseket valósítanak meg, amelyekkel versenyképesebbé teszik termelésüket, megőrzik a munkahelyeket és újakat hoznak létre.

Megérkezett Tatára az első négy, német gyártású Leopard típusú harckocsi.Benkő Tibor honvédelmi miniszter hangsúlyozta: az új eszközökkel a Magyar Honvédség megkezdi páncélos fegyvernemének fejlesztését.

Jóváhagyta a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzés elindítását a Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága. Mivel a 6 milliárd forintos kormányzati hozzájárulásról még nincs szerződés, a BKK csak feltételes eljárást írhat ki. Karácsony Gergely főpolgármester szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: eredményes tender esetén a rekonstrukció jövő tavasszal indulhat, és a Lánchidat a főváros fennállásának 150. évfordulóján, 2023-ban adhatják át.

Részlegesen felfüggesztette a 3-as metróvonal rekonstrukciójára kötött szerződést a BKV.A közlekedési társaság közölte: a hónapok óta tartó tárgyalások nem vezettek eredményre a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel. Az alagútfelújítást végző cég 18 milliárd forint pluszpénzt követel az állomások felújításnak csúszása miatt.

Az idén több mint 12 ezer hallgatót vettek fel mesterképzésre, ez 8 százalékkal több, mint tavaly - mondta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Vanó Renáta a felsőoktatási ponthatárok csütörtöki ismertetésére utalva arról is beszélt, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az idén is a tudományegyetemek voltak a legnépszerűbbek.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány célja a hallgatók számának csökkentése, a felsőoktatás leépítése. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese rendkívül aggasztónak nevezte, hogy idén 68 ezer diák nyert felvételt a magyar felsőoktatásba, tízezerrel kevesebb, mint tavaly, és mintegy harmincezerrel kevesebb a 2010-es 97 ezernél.

Ingyenessé tenné a diplomaszerzést az LMP mindazok számára, akik megfelelnek a felvételi követelményeknek. Az ellenzéki párt szerint el kell törölni a felvételi keretszámokat is. Kanász-Nagy Máté, az LMP politikusa kifogásolta, hogy mindössze 68 ezren jutottak be egyetemre, főiskolára.

A gyöngyöspatai ügyben minden jogosultnak átutalták a számára megítélt kártérítés felét, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül kapják meg - jelentette be az illetékes miniszterelnöki megbízott.Horváth László arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlament által támogatott törvénymódosítás szerint a továbbiakban hasonló perekben a bíróságok nem ítélhetnek meg pénzbeli kártérítést.

Nem szabadulhat a börtönből az a fotós, aki hat évvel ezelőtt megerőszakolt egy lányt az ELTE fonyódligeti gólyatáborában. A Kecskeméti Törvényszék másodfokú tanácsa döntött arról, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra a férfi, mert személyisége, előélete miatt fennállhat a bűnismétlés lehetősége.

Isztambulban hatalmas rendőri készültség mellett több ezer hívő részvételével megtartották az első imát az immár hivatalosan is mecsetként működő Hagia Sophia székesegyházban. A szertartáson a török elnök is részt vett. A görög ortodox egyházak gyásznappal reagáltak a székesegyház mecsetté alakítása miatt.