Nyitókép: Forrás: bocskaidandar.hu

Országszerte új katonaiskolák indulnak

Infostart
2020. június 2. 10:15
2030-ig jelentősen bővítené a honvéd középiskolák számát a honvédelmi tárca, és közben egyre több iskola csatlakozik a honvéd kadét programhoz is. Sorkatonaságot továbbra sem terveznek.

A tervek szerint 2030-ig 8-10 új honvéd középiskola és kollégium, illetve honvéd kollégium kezdi meg működését Magyarországon - írta a Népszava a Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása alapján. Ilyen intézményből jelenleg csak egy működik az országban: a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, de a közeljövőben két újabbal bővülhet a lista.

A HM szerint a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium a Modern Városok Program keretében valósul meg, Székesfehérváron pedig egy már meglévő ingatlan felújításával, átalakításával hoznának létre egy kollégiumot. A lap szerint a székesfehérvári Sörház téri kollégiumépületről indultak meg az egyeztetések, amely jelenleg munkásszállóként üzemel.

A tárca hosszabb távon ezektől az iskoláktól várja a honvédség utánpótlásának biztosítását. Az iskolahálózat kialakításakor ügyelnek arra, hogy a katonai szervezet is támogassa a képzést, és meglegyen az országos lefedettség is.

A lap szerint a debreceni iskola beiskolázási számai mindenesetre nem árulkodnak túlzsúfoltságról. Az iskola tájékoztatója szerint a Honvéd Kadét gimnáziumi képzésre - emelt angollal vagy anélkül – a 27., illetve a 21. sorszámú tanuló még felvételt nyert, az elektronikai osztály pedig 28 tanulóval indulhat. Egy neve elhallgatását kérő egykori honvéd kollégista, aki jelenleg is a seregben szolgál, arról beszélt az újságnak, hogy a jelentkezők többsége eleve elbukik a fizikai alkalmassági vizsgán, s ahogy a rendvédelmi képzésben, úgy a katonaiban is alig lehet feltölteni a keretet sportos, megfelelő állóképességű fiatalokkal.

A HM közölte azt is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan továbbra sem szerepel a kormány napirendjén a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése.