Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Újabb halálos áldozatai vannak a járványnak a Pesti úti idősotthon lakói között

Infostart / MTI
2020. április 27. 18:01
Országszerte 25 idősotthonban jelent meg eddig a koronavírus. A legnagyobb számú fertőzés a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban történt - áll kormányzat tájékoztató portál Facebook-oldalán.

A legfrissebb adatok szerint az otthon lakói közül már 33 gondozott hunyt el, 295 gondozott és 26 dolgozó lett fertőzött.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Magyarországon az eddig igazolt fertőzöttek mintegy 10 százaléka a Pesti úti idősotthonból került ki. Az országos tisztifőorvos átfogó vizsgálatot indított az intézményben történt tömeges fertőzések miatt és április 9-én kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot arra, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról, a dolgozók képzéséről és az előírt fertőtlenítőszerek megfelelő alkalmazásáról. Az otthon kiürítették az épületet a honvédség napokig fertőtlenítette.

Közben Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken arról tájékoztatott, hogy már öt alkalommal tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést az idősotthonban, amely megerősítette, hogy továbbra sincs folyamatos orvosi ellátás.

Közben ahogy arról az Infostarton is olvashattak, kiderült, hogy a levél, amellyel azt igazolná a főpolgármester, hogy a Pesti úti idősotthonban nem történt mulasztás, és folyamatos volt az orvosi jelenlét, Gál J. Zoltán stratégiai főtanácsadó városházi számítógépén készült. Az idősotthon vezetője később egy rövid levélben azt közölte, hogy ő küldte az inkriminált levelet.

A Pesti úti idősotthonban történtekről a miniszterelnököt is kérdezték hétfőn napirend előtt a parlamentben. Orbán Viktor az MSZP-s Harangozó Tamásnak azt felelete: mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pesti úti idősotthonban történt tragédia ne uralja a belpolitikát, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy egyetlen intézményből került ki az elhalálozott betegek tíz százaléka.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!