Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Így alakul a halálozási ráta az európai országokban

Infostart
2020. április 22. 17:22
A legtöbb helyen már tetőzik a koronavírus okozta halálozások száma, sőt, van ahol már csökkenést regisztrálnak – derül ki az európai betegség-megelőzési központ friss adataiból.

Már a koronavírus által leginkább sújtott európai országokban is a csúcsra ért a járvány – derül ki a központ adataiból, sőt, van ahol már egyre kevésbé szed halálos áldozatokat a betegség. Az adatok nem teljesen egységesek, hiszen az egyes országok eltérő metódust követnek a statisztikáikban, mégis a hétnapos átlagból készült adatsorok megmutatják, hogy a leginkább bajban lévő országokban hogyan alakult a járvány.

A Sky News összesítése aszerint az egyes országokban a következőképpen alakul a halálozások száma:

  • Nagy-Britannia – a tetőzés jeleit mutatja a halálos áldozatok száma, az elmúlt két hétben most emelkedett a legkisebb mértékben, de a brit hatóságok szerint még a járvány kitörésének közepén tart csak az ország, amely az egyike annak az öt államnak, amely több mint tízezer polgárát vesztette már el.
  • Olaszország – a vírus által elsőként letarolt európai országban már reménykednek, mert az utolsó két héten folyamatosan csökkent az elhunytak száma, és most a fele annyian halnak meg,mint a legkritikusabb napokban.
  • Spanyolország – szintén lefelé tart a trend, de csak nagyon lassan sikerül visszaszorítani a vírust, hétfőn még mindig 399-en haltak bele a betegségbe.
  • Franciaország – az utolsó három hét legkedvezőbb adatát jelentették, ott is tetőzik a járvány, de már szintén 20 ezer halálos áldozat felett járnak.
  • Németország – szintén lefelé fordult a trend, több mint 60 százalékkal kevesebben haltak meg péntekhez képest, már csak alig százan.
  • Törökország – csak március 10-én jelentette az első halálos áldozatot, de utána meredeken felfelé indult a halálozási görbe, de most tetőzik, naponta átlagosan 120 ember veszti életét a koronavírus-fertőzés miatt.
  • Svájc – az egyik leginkább sújtott ország volt Európában, de mostanra jelentősen csökkent a napi halálos áldozatok száma.
  • Oroszország – még csak most kezd terjedni a járvány, messze a csúcs, és egyelőre emelkedik a halálozások száma.

Az Európán kívül leginkább fertőzött részeken ez a halálozási helyzet:

  • Egyesült Államok – a legrosszabb helyzetben lévő országban a járvány terjedése egyes részeken más lassul, az első számú gócpontban, New Yorkban is. A halálozások száma ugyanakkora, mint tíz nappal korábban, ez alapján azt sejtik, hogy sikerült laposítani a járványgörbét.
  • Irán – az utolsó két hétben jelentősen csökkent a mortalitás a legsúlyosabb helyzetben lévő közel-keleti országban. A legutóbbi 24 órában már kevesebb mint száz halálos áldozata volt a vírusnak.
  • Brazília – még erősödik a járvány, messze még a csúcs, itt a legrosszabb a helyzet egész Latin-Amerikában.
  • India – minden tekintetben romlik a helyzet, és május előtt nem is várnak javulást, a halálozási ráta is némi stagnálás után ismét emelkedik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!