Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megvan a terv az idei érettségi lebonyolítására - itt az összes részlet

InfoRádió
2020. április 9. 13:22
A koronavírus-járvány miatt máshogyan zárul az év a végzős gimnazistáknak. A várható módosításokat Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ismertette - a kormány a jövő héten dönt.

Az operatív törzs nagycsütörtöki bejelentéseit Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tájékoztatása vezette fel, aki a törzs oktatási akciócsoportjának vezetőjeként közölte az idei érettségi vizsgákra vonatkozó kormányzati elképzeléseket - amelyek egyelőre csak javaslat formájában léteznek, de ezek elfogadása küszöbön áll, a jövő heti kormányülésen esedékes.

Bejelentette, hogy az érettségiket úgy kell megszervezni, hogy azoknak meg kell felelniük az oktatási standardoknak, a járványügyi biztonsági előírásoknak, az emberek biztonságérzetének és a felsőoktatási felvételi korrekt lebonyolíthatósági követelményeinek.

Mivel a felsőoktatási intézmények jelenleg nincsenek felkészülve arra, hogy felvételi vizsgákat tartsanak elmaradó érettségi vizsgák helyett,

az oktatási akciócsoport azt javasolta a kormánynak, hogy legyenek érettségik,

a kérdés a "hogyan".

"Javaslatunk szerint az előre hozott, és a bizonyítványszerzés előtti, szintemelő vizsgákat törölnünk érdemes, ez 30 ezer jelentkezést érintene a 113 ezerből" - kezdte a bejelentések sorát. Megnyitják ugyanakkor az érettségi jelentkezési felületeket, és azt javasolják, hogy aki idén nem felvételizik idén, vissza tud lépni a jelentkezéstől, ahol ezért már fizetett, ott a jelentkező visszakapja a pénzét. Vagyis ez azt jelenti:

"senkinek nem kötelező érettségiznie, ha nem felvételizik"

- tette egyértelművé.

Aki érettségi vizsgát tesz, a lehető legkevesebb személyes kontaktussal fogja tenni, ezért várhatóan a speciális esetektől (összesen 4500 darab vizsga) eltekintve

szóbeli és gyakorlati érettségik e tanév végén nem lesznek.

Helyettük írásbeli vizsgák lesznek, így felére csökken a vizsgaesemények száma.

Egy helyiségben 10 fő lehet a vizsgák során, a vizsgázás 14 nap alatt lebonyolítható.

Elmondta még, hogy eltolni az érettségiket nem lehet, mert a diákok elfelejtik későbbre, amit számonkérnek tőlük az érettségin.

Ha a helyzet romlik, az ütemezésről hamarosan döntenek, ha javul, akkor kicsit később, a jelenlegi forgatókönyv alapján azonban

május 4-én útjára indul az érettségi.

A világ országai egyébként - mint ismertette - két úton járnak szerinte: vagy az évvégi eredményeket számítják át vizsgaeredményre - Franciaország, Hollandia, itt elválnak az érettségik a felvételitől -, vagy technikailag egyszerűsítik, rövidítik a vizsgákat, de több uniós ország csak később hoz döntést: Ausztria csak írásbeliket tervez, Szlovákiában csak szóbelit, Dánia és a német tartományok jelentős része rendes menetben megtartja őket, Finnországban pedig előre hozva már meg is tartották az érettségiket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Maruzsa Zoltán az idei érettségi vizsgákról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást