Nyitókép: MTI/AP/Sakarnews/Ivan Atanassov

A csatát a dizájnerdrogok nyerték, de a háborúban a heroin áll nyerésre

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2019. november 17. 08:00
A dizájnerdrogok után ismét egyre több ember használ heroint – tudta meg az InfoRádió, miután kiderült, hogy a napokban egy több mint 17,5 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglalt le együttműködésben a szlovén és a magyar rendőrség.

Magyarországon 2000-től egészen 2013-ig folyamatosan csökkent a heroinfogyasztás, majd ismét növekedésnek indult – mondta az InfoRádióban Szemelyácz János, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke. A kezelésbe vettek számából az derül ki, hogy körülbelül negyedénél tartanak a 2000-es szintnek.

"A dizájnerőrület után jönnek vissza a klasszikus kábítószerek, és a heroinról tudjuk: nem játékszer"

– momdta a szakember, és felhívta a figyelmet arra, hogy a heroin több szempontból is függővé teheti az embert, főleg a magas euforizáló hatása miatt lehet veszélyes.

"Az elviselhetetlenség határáig emeli a fájdalmat, hideg-meleg váltakozást idéz elő, alvászavart, állandó nyűgösséget, fizikai rosszullétet okoz, amit az ember segítség nélkül nem tud kezelni" – mondta az elnök.

Világszerte a legtöbb túladagolás a heroin miatt van. Szemelyácz János úgy véli, hogy legtöbbször

a szegények és a hajléktalanok fogyasztják,

de már a fiatalok körében is egyre elterjedtebb lett ez a kábítószer.

Az elmúlt néhány évben mintákat tudtak venni a tűcsereszolgáltatókhoz bekerülő fecskendőkből. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy a fecskendőkben túlnyomó részt dizájnerserkentők voltak, de a heroin mellett másfajta ópiátokat is találtak.

A Magyar Addiktológiai Társaság elnöke elmondta azt is, hogy a fogyasztók már kevesebbszer keresik fel a drogdílereket, mert az interneten akár nagy mennyiségben is megrendelhetik a kábítószert külföldről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újra egyre több a heroinfogyasztó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást