Nyitókép: Pixabay.com

Aligha fogja tudni kivetni a luxusingatlan-adót a főváros

Infostart
2019. október 21. 11:55
A kerületeknek van erre joguk, de eddig nem igazán éltek ezzel a lehetőséggel. Karácsony Gergely csak akkor tudja betartani ezt az ígéretét, ha lemondanak a jogról mind a huszonhárman.

A Világgazdaság ingatlanjogászra és piaci szakértőre hivatkozva azt írja, aligha lesz bármi is a "Tiborcz-adóként" beharangozott luxusingatlan-adóból. Ismert, az adó az ötszázmillió forintnál nagyobb értékű lakóingatlanokat terhelné. Jogi szempontból az elsődleges problémát az okozza, hogy adókivetési joguk a kerületeknek van, vagyis az adóztatási joghoz mind a huszonhárom kerületnek le kéne mondania erről a jogáról.

Luxusadó formájában volt már itthon hasonló próbálkozás, de azt hatálybalépése előtt elkaszálta az Alkotmánybíróság közel 10 éve.

A nagyságát állítólagosan az építményadó felső korlátja – négyzetméterenként maximum 1898 forint – alapján határoznák meg most.

A maximális összeget egyébként összesen három budapesti kerület alkalmazza jelenleg: Terézváros, Erzsébetváros és Józsefváros.

Az Ingatlan.com adatbázisában 39.535 eladó budapesti lakás vagy ház szerepel, ebből körülbelül 200 olyan ingatlan van, amit 500 milliónál drágábban hirdetnek a tulajdonosok vagy ingatlanközvetítők.