Nyitókép: Pixabay

Már itthon is bejelenthető a papi zaklatás

Infostart
2019. október 17. 16:20
Már működik a gyermek- és ifjúságvédelmi oldal a Pécsi Egyházmegye internetes oldalán, ahol az egyházi személyek által történt bántalmazással vagy szexuális visszaéléssel kapcsolatos bejelentést meg lehet tenni.

Májusban Ferenc pápa kötelezővé tette a papok számára, hogy jelentsenek az egyháznak minden egyházi személy által elkövetett szexuális zaklatást, és azt is előírta, hogy a bejelentések kezelésére állandó rendszert kell felállítani.

Ennek szellemében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai szeptemberben határozatot hoztak annak a szolgálatnak a felállításáról, amely az egyes egyházmegyék területéről fogad minden olyan panaszt, amely az egyházi személyek által történt bántalmazással vagy szexuális visszaéléssel kapcsolatos.

A Pécsi Egyházmegye sajtóosztálya a bama.hu megkeresésére közölte, hogy a bejelentést az egyházmegye internetes felületén, a gyermek- és ifjúságvédelmi oldalon lehet megtenni. A bejelentés alapján, ha az nem alaptalan, a bizottság (tagjai egyházi személyek, továbbá pszichológus, pszichoterapeuta, jogi szakértő) vizsgálati eljárást indít, amelynek célja az eset legalaposabb feltárása. Névtelenül nem lehet bejelentést tenni.