Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökévé - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. szeptember 29. 22:02
Fölényes győzelmet aratott az Osztrák Néppárt az előrehozott parlamenti választásokon Ausztriában. Erkölcsi kötelességnek nevezte az egzisztencia peremére sodortak segítését Ferenc pápa.

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökévé a kormánypárt 28., tisztújító kongresszusán, Budapesten. A kongresszus újraválasztotta alelnöknek Novák Katalint, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot, a tisztségről leköszönő Gulyás Gergely helyére pedig Kósa Lajost választották meg. Orbán Viktor megválasztása után azt mondta: létrehoztak egy kereszténydemokrata államot. A következő évtized feladatának a szegénység felszámolását és a cigányság helyzetének rendezését nevezte. Hozzátette: megegyezésre kell jutni Európa két fele között, de ennek világos feltételei vannak.

A Neckermann Magyarország folytatja tevékenységét, az osztrák anyacég csődje ellenére sem éri anyagi kár az utasokat - erősítette meg a társaság vezetése. A közlés szerint a Neckermann Magyarország kapcsolatba lép azokkal az utasokkal, akiknek foglalása nem vagy csak módosítással teljesíthető; a befizetett részvételi díjat az első esetben visszafizetik, anyagi kár senkit nem fog érni.

Hazaengedtek a kórházból hét gyermeket a szombati, bakonyjákói buszbaleset sérültjei közül. Nagy Zoltán, az ajkai kórház igazgatója az M1-nek azt mondta, hogy a baleset sérültjei közül már csak egy könnyebben megsérült gyereket és egy súlyosan sérült nőt kezelnek. A balesetben gyerekeket szállító kisbusz és személyautó ütközött a 83-as főúton, az autó vezetője, egy 27 éves nő a helyszínen meghalt.

Afrikai sertéspestist mutattak ki Pest megyében elhullott vaddisznókban. Öt, a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált vaddisznóból mutatták ki a vírust. Az országos főállatorvos elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén a vaddisznó-állomány felszámolását. Az eddigi feltételezések szerint emberi közvetítéssel érkezett a vírus a vadasparkba. A Nébih azt kéri, lehetőség szerint egyelőre ne látogassák az érintett területet.

Több mint 85 ezer látogatót fogadott 15 országból az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. Nagy István agrárminiszter a rendezvény záróünnepségén, Budapesten azt mondta: a magyar agrárium legrégebbi és egyben legnagyobb tradíciókkal bíró seregszemléje sikeresen ráirányította a figyelmet a magyar agráriumra. Az idei OMÉK díszvendége Marokkó volt.

Fölényes győzelmet aratott az Osztrák Néppárt az előrehozott parlamenti választásokon Ausztriában. A második helyen az Osztrák Szociáldemokrata Párt végzett, míg a harmadik az Osztrák Szabadságpárt lett. Visszakerült a parlamentbe és egyben a negyedik legerősebb párt lett a Zöldek pártja. Sebastian Kurz volt kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke valamennyi parlamenti párttal tárgyalásokat kíván folytatni.

Erkölcsi kötelességnek nevezte az egzisztencia peremére sodortak közös felkarolását Ferenc pápa a migránsok és menekültek egyházi világnapján. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren hangsúlyozta: a migránsok és menekültek nem idegenek, hanem ugyanolyan rászorulók, mint sokan mások, szegények, betegek, magányosak. A katolikus egyház 1914-ben vezette be az elvándorlók és menekültek világnapját.

Mintegy 20 ezer fős ellenzéki tüntetést tartottak Moszkvában - közölte a rendőrség. Az egyik ellenzéki párt által szervezett megmozdulás részvevői egyebek mellett azoknak az aktivistáknak a szabadon bocsátását követelték, akik ellen a fővárosi nyári tüntetéssorozat miatt indult eljárás. A szeptember 8-án megtartott moszkvai képviselőtestületi választáson az illetékes hatóságok nem engedtek elindulni több mint 50 független és ellenzéki jelöltaspiránst.

Újabb részleteket közölt a Starship űrhajóról Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója. A cég alapítója szerint a Csillaghajó nevű jármű nagy létszámú legénységet és komoly ellátmányt szállíthat majd a Holdra és a Marsra. Elon Musk úgy vélte: a Starship várhatóan egy-két hónapon belül megteszi első útját. Szerinte az űrhajó jövőre már embert is szállíthat.