Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Házkutatás Pikó András kampányközpontjában

Infostart
2019. szeptember 11. 20:28
A rendőrség tiltott adatgyűjtés miatt nyomoz.

Házkutatás tart a rendőrség Pikó András VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt kampányközpontjában. A jelölt a hvg.hu-nak azt mondta: rendőrök a kampányfőnökével, Udvarhelyi Tesszával beszéltek, de nem tudja, hogy ez kihallgatásnak minősült-e.

Pikó András úgy tudja, a helyi választási iroda kért vizsgálatot ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivataltól és a rendőrségtől is. Hozzátette, hogy ő nem kapott hivatalos értesítést a vizsgálatról, s úgy tudja, hogy a rendőrök érkezése nem volt bejelentve.

A BRFK feljelentés alapján 2019. szeptember 10-én választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Ennek a folyamatban lévő nyomozásnak a keretében a rendőrök a mai napon, 2019. szeptember 11-én 17 óra utáni időben egy VIII. kerületi Baross utcai irodában megjelentek, mert ott nyomozati cselekmény végrehajtása vált szükségessé - közölte a rendőrség az Index.hu-val.

A Magyar Nemzet című napilapban hétfőn jelent meg írás arról, hogy a VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt kampánycsapata törvénytelenül rögzíti a választói ajánlásokat. Udvarhelyi Tessza akkor úgy reagált, mindent a magyar és európai adatvédelmi szabályoknak megfelelően tesznek.