Légkondicionálást ígért minden, nyáron is használt műtőbe a Miniszterelnökséget vezető miniszter - a nap hírei

Infostart
2019. július 31. 22:13
Ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében meggyanúsított ukrán kapitány letartóztatását a bíróság. Csökkentette az irányadó dollárkamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed.

Légkondicionálást ígért minden, nyáron is használt műtőbe a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy ha a kórházaknak erre nincs pénze, akkor az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak, a szaktárcának vagy a kormánynak kell azt biztosítania. Felidézte, hogy a kórházak érdekképviseletének felmérése szerint a műtők harmadában nincs klíma. Szólt arról is, hogy a jövőben a rokkantigazolványokat már 90 nappal a lejárat előtt lehet igényelni.

Újabb 3,5 milliárd forint munkahelyteremtő támogatásra pályázhatnak csütörtöktől a mikro-, kis- és közepes vállalkozások. A pénzügyminiszter szerint a pénzből 1500 új álláshely is létrejöhet. Varga Mihály elmondta, hogy a kiírás is az egyik eleme annak az intézkedés-sorozatnak, amellyel még tovább csökkenhet a munkanélküliség, és Magyarország közelebb kerülhet a teljes foglalkoztatottsághoz.

Több mint 26 ezer látványeffektet használnak az augusztus 20-i esti tűzijátéknál, amelyet a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével terveztek - mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. A nemzeti ünnep központi rendezvényei idén is három napon keresztül tartanak. A Magyar Ízek Utcája már augusztus 18-án, vasárnap megnyílik. A rendezvényen kóstolható meg először az idei Magyarország tortája, és az ide cukormentes torta is. Az ünnep biztonságos lebonyolításért felelős operatív törzs már megkezdte munkáját.

Ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében meggyanúsított ukrán kapitány letartóztatását a bíróság - közölte a férfi ügyvédje. A határozat nem jogerős. A szállodahajó kapitányát hétfőn vették újra őrizetbe, és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével is meggyanúsította a nyomozó hatóság. Eddig a vízi közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetése miatt folyt nyomozás ellene. Közben a Fővárosi Törvényszék azt közölte: a gyanúsított telefonadatainak helyreállításához újabb szakértőt rendeltek ki.

Célzott létszámgazdálkodás mellett a hatékonyság mérését is sürgeti az állami szférában az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a Magyar Közgazdasági Társaság budapesti konferenciáján úgy vélte: az állami szféra még mindig túl nagy Magyarországon. Az ÁSZ elnöke úgy vélte: a hatékonyság javítását segítené a digitalizáció, illetve ha elhagynák a papíralapú közigazgatást, mert a párhuzamosság rontja a hatékonyságot.

A Hungaroringre vezető új autópálya-lehajtó, áthelyezett és kibővített szurkolói zóna is várja a látogatókat a hétvégi Formula-1-es Magyar Nagydíjra. Erről a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Gyulay Zsolt hangsúlyozta: a többi között a mellékhelyiségeket is felújították és kicseréltek számos nyílás-zárót. Hozzátette: a hétvégi bérlettel rendelkezők már csütörtök délután látogatást tehetnek a boksz utcában.

Összesen mintegy 250 millió forint kompenzációt kapnak a Wizz Air repülőjegy-kiegészítő szolgáltatását igénybe vevő utasai. A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztói panaszok alapján vizsgálta a Wizz Flex-et. A szolgáltatás lényege, hogy az utasnak lehetősége van repülőjegye módosítására az esetleges vitel- és poggyászdíj-különbözet megfizetésével. A versenyfelügyeleti eljárás azonban olyan részletszabályokat tárt fel, amelyekről a fogyasztók feltehetően nem kapnak megfelelő tájékoztatást.

Öt új járatot indít Budapestről a lengyel LOT légitársaság. Szöul mellett Prágába, Belgrádba, Stuttgartba és Szófiába is új járatok indulnak. Magyarországról először válik elérhetővé Szöul közvetlen járaton. Az útvonalon hetente háromszor indulnak járatok szeptember 22-től. Ugyanakkor a LOT szeptemberről jövő márciusra halasztotta a brüsszeli és bukaresti járatok indítását, a Boeing 737 MAX-okra vonatkozó repülési tilalom miatt.

A román hatóságok nem biztosak benne, hogy meghalt az a 15 éves lány, akinek ügye hatalmas botrányt kavart az országban és több vezető lemondásához vezetett. A román szervezett bűnözés elleni ügyészség vezetője arról beszélt: nem zárják ki, hogy az áprilisban eltűnt másik, 18 éves fiatal is él még. Az ügyben meggyanúsított férfi mindkét gyilkosságot beismerte. A főügyész azonban nem tartja hihetőnek beszámolóját arról, hogy hogyan tüntette el a holtesteket. A szakértői vizsgálatok még tartanak, a házkutatás során talált csontokat még nem azonosították.

Csökkentette 25 bázisponttal az irányadó dollárkamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Az indoklásban a Fed további kamatcsökkentések lehetőségére is utalt az amerikai gazdasági növekedés védelme érdekében. Donald Trump amerikai elnök többször sürgette az amerikai monetáris politikai döntéshozókat a kamatszint csökkentésére gazdaságélénkítési céllal.