Nyitókép: Pixabay

55-60 éves kortól elképesztően eltér a magyarok öregedése

Infostart / InfoRádió - Sánta András
2019. június 1. 21:20
Az öregedés elkerülhetetlen folyamat, de a biológiai és a valós életkor között hatalmas különbség mutatkozhat - nyilatkozta az InfoRádió Családi hét című műsorában Székács Béla, a Semmelweis Egyetem nyugdíjas klinikai professzora, belgyógyász, geriáter-szakorvos.

Fel lehet mérni egy ember biológiai teljesítőképességét - izomerő, izomtömeg, izommunka egysége -, sose felejtsük el, hogy 55-60 év körül és az azt követő években a biológiai olló rendkívül szétnyílik - erre figyelmeztetett az InfoRádió Családi hét című műsorában Székács Béla, a Semmelweis Egyetem nyugdíjas klinikai professzora, belgyógyász, geriáter szakorvos.

"Rendkívül nagy lesz egyén és egyén közti különbség. Ez függ a korábbi életmódtól, táplálkozástól, korábbi betegségektől, élvezeti szerektől"

- sorolta Székács Béla, aki szerint a középkort elhagyva "nagyon kis részben passzol" a biológiai és a valós életkor.

Mint említette,

a telekommunikációs fejlődésnek lett egy olyan pozitív hatása, hogy az öregedést felgyorsító elmagányosodás mértéke kisebb lehet,

még úgy is, hogy az ember környezetében a vele egykorúak egyre kevesebben vannak.

"Szeretek azért rávilágítani, hogy kevésbé öregnek látjuk azokat, akik a szélesebb környezetükben mozognak, és vannak, akik nagyon rossz életmód következtében idős korban nagyon gyors öregedést mutatnak. És van egy nagyon sajátos helyzet Magyarországon: a zöldség-gyümölcs és más rostok fogyasztása eléggé alacsony, de az idősebb korosztály felfelé mozdítja az átlagot. Ezt kell még serkenteni, mert

a táplálkozás nem csak arról szól, hogy milyen éppen a testsúlyom vagy az izomerőm,

hanem az egy egyre különleges, misztikus, idegen világ, ami egyre jobban feltárul, hogy milyen a bélcsatornában lévő élőlényrendszer" - ecsetelte Székács Béla.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Öregedés, de hogyan?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást