Nyitókép: Pixabay

Nem biztos, hogy vasárnap eldől, ki nyer az EP-választáson

Infostart / InfoRádió
2019. május 24. 15:13
Vasárnap mintegy 8 009 000 választópolgár dönthet arról, kik képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben. Közülük 7,9 millió Magyarországon, 115 ezren levélben, több mint 20 ezren külképviseleten szavazhatnak – összegezte a legfrissebb adatokat Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

8 008 740 fő szerepel a választási névjegyzékben, magyarországi állandó lakcímmel 7 890 000 rendelkezik, 115 ezren vannak, akik EU-n kívül élő kettős állampolgárok, 3 390 ezren pedig bár más EU-s tagállamban élnek, jelentkeztek a hazai névjegyzékbe – tájékoztatott az NVI vezetője. Az iroda már 33 ezer szavazatot meg is kapott.

Pálffy Ilona elmondta:

a levélszavazatokat vasárnap is le lehet adni az egyéni választókerület székhelyeken és a külképviseleteken. Postán szombat éjfélig várják.

A külképviseleten leadott szavazatok azonban csak a jövő hét elején érkeznek meg a testülethez.Szoros szavazás esetén ezek döntőek lehetnek.

A külképviseletre érkezhetnek levélszavazatok, és a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező, átjelentkezett állampolgárok - 20 290 fő - is itt szavazhatnak. Alapesetben levélben csak olyanok szavazhatnak, akiknek nincs állandó magyarországi lakcímük. Az EP-választásnál viszont további korlát is van: közülük is kizárólag olyanok kaphattak levélcsomagot, akik nem uniós országban vannak a szavazáskor.

A teljes beszélgetést 6 órától hallgathatják meg az InfoRádióban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem biztos, hogy vasárnap eldől az EP-választás sorsa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást