Nyitókép: Pixabay.com

Gyenge évet zárt a magyar méz, és az idei kilátások sem jobbak

Infostart / InfoRádió
2019. május 2. 06:00
Nemcsak az értékesítés, de az állomány tekintetében is padlóra került a hazai méhészeti ágazat 2018-ban – értékelt az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter a tavalyi méhpusztulás, az aszály és a fagyok miatt idén is nehéz évre számít.

Idén tavaszra mindössze 800 ezer méh maradt meg a regisztrált 1,2 millióból, ráadásul ennek a 20 százaléka gyenge, és valószínűleg nem fog tudni nektárt hordani – közölte az InfoRádióval Bross Péter.

A tavaly nyári méhpusztulás pontos oka továbbra sem ismert,

a méhészek szerint a növényvédőszerek lehetnek a hibásak. Az egyesület elnöke kiemelte: több tényező összhatásából adódhatott a mérgezés. Hozzátette: a hatóság komolyan veszi az esetet.

A tavalyi évet közepesen zárta az ágazat, a hazai árakat az export alakította ki, ez pedig a világpiactól függ, amit uralnak a nem természetes mézek, így elég nyomottak az összegek – mondta a szakértő.

A magyar szektor értékesítési szempontból is mélyponton van

– tette hozzá.

A hazai mezőgazdaságot aszály sújtja, így a méhészeket is. A Duna-Tisza-közében jelentős fagykár érte az akácokat. Az erős méhcsaládokkal bíró gazdálkodók közepes termésre számíthatnak – magyarázta Bross Péter.

A szövetség a méhek napján a rovarok beporzó munkájának fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Az elnök kiemelte: a kertben ültessünk olyan virágokat, melyek hasznosak a beporzóknak, és a méhekre nem káros növényvédő szereket alkalmazzunk.

Támogatás

Hatszázmillió forintot biztosít idén a kormány a méhcsaládok állapotának megőrzésére, amelyre a méhészek a kérelmeket a tervek szerint nyáron nyújthatják majd be elektronikusan - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hozzátette, hogy a támogatás mértéke méhcsaládonként 500 forint, amelyet az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) tagjai igényelhetnek. Emellett a tárca kidolgozta az online permetezési naplót is magában foglaló nyomon követési rendszer koncepcióját a méheknél alkalmazott állatgyógyászati készítmények, és az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények fokozott ellenőrzésére.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az unióban Magyarországon a legmagasabb a méhsűrűség, egy négyzetkilométerre 12 méhcsalád jut. Az AMC a mézfogyasztás ösztönzésére kampányt indított tavaly, amely idén is folytatódik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyenge évet zárt a magyar méz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást