Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Óriási lezárás és forgalomterelés kezdődik szerda reggel Budapesten

Infostart / InfoRádió
2019. április 10. 06:00
Egy világháborús bomba miatt ürítenek ki egy nagy területet, le lesz zárva az Alkotás út, a Jagelló út, a Csörsz utca és a BAH-csomópont is - több helyen várható dugó. Csak a kiürítés mintegy 2600, XII. kerületi lakost érint, és a területen dolgozó közel 4600 ember számára is később kezdődik a munkanap.

Szerda délelőtt lezárják a BAH-csomópontot és környékét, mert a Dr. Koltai Jenő Sportcentrum területén II. világháborús robbanótesteket hatástalanítanak. Debrődi Péter százados, megbízott műveleti főnök elmondta: összesen hat különböző robbanótestet találtak. Ezeket megvizsgálták, és

épp a két legnagyobb tömegű estében indokolt a gyújtószerkezet eltávolítása. Az egyik egy 100 kilogrammos tűzérségi lövedék, a másik egy 50 kilogrammos légi bomba.

A hatásatalanítás idejére a területet és annak környékét biztonsági okoból ki kell üríteni. Erről már Sztanyó István rendőr alezredes, a XII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője beszélt: a Hegyalja, az Alkotás és Csörsz utca is érintett, valamint az Avar utca a Csörsz utca és a Hegyalja út közötti részen.

A BAH-csomóponton a teljes kiürítés befejezéséig folyamatos lesz a forgalom, annyi korlátozással, hogy a Jagelló, Alkotás és Hegyalja utakon már nem lehet megállni. A kiürítés után azonban a csomópontot és az érintett nagy útvonalakat is lezárják, azokon csak a robbanótestek hatástalanítása után lehet majd ismét közlekedni.

A lakosságvédelmi intézkedés, vagyis a terület lezárása és kiürítése reggel 8 órakor kezdődik. A szakértők úgy számolnak, ez legjobb esetben 1, de akár 3 órát is igénybe vehet. A zárlat ideje alatt az üzletek és az irodaházak sem lehetnek nyitva.

Közlekedési korlátozások - nagy dugó várható

Pontosan még nem tudni, mikor lépnek életbe a BAH-csomóponton a közlekedési korlátozások, az ugyanis függ attól is, hogy a reggel 8 órakor kezdődő kiürítést mikor sikerül befejezni – mondta el a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője, Sztanyó István rendőr alezredes. Az M1-M7 bevezető felől érkezőknek a Nagyszőlős utcát és a Petőfi hidat, vagy a Villányi utat javasolja.

Akinek a pesti oldalon van az úti célja, annak dél felől érkezve célszerű a Petőfi- vagy a Rákóczi hidat választania – tette hozzá a rendőr alezredes. A környéken található kerülőutak szűkek, így azokon hamar dugó alakulhat ki – tette hozzá Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere.

  • A lezárási területen belül a 8E, a 108E, a 110-es, a 112-es és a 212-es buszokra reggel 8 órától csak felszállni lehet, leszállni nem.
  • A 17-es és a 61-es villamosok megállás nélkül haladnak át az érintett megállókon.
  • A kiürítés után, a lezárás kezdetétől a világháborús bombák hatástalanításának végéig a lezárt területre a BKV járművei sem hajthatnak be.

Programokat szervez az önkormányzat

Meglehetősen nagy terület érintett a holnapi kiürítésben, mondta el Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere: 358 lakás, egy szálloda, egy sportközpont, egy bevásárlóközpont, két hatalmas irodakomplexum van a területen. A környéken közlekedőkön kívül összesen közel hatezer embert érint az intézkedés: mindegy 2600 helyi lakost, és nagyjából 4600 ott dolgozót.

A polgármester elmondta:

ideális esetben a teljes lezárás nagyjából 10 és 12 óra között várható.

A XII. kerület jelentős részét érinti a kiürítés. Aki nem tud hová menni, azokat az önkormányzat a MOM Művelődési Központban látja vendégül – mondta Pokorni Zoltán polgármester. "Tornáztatjuk őket, a költészet napi programot hallgatják végig, és akinek kedve van, megtanulhat horgolni a Vad horgolók önkénteseinek segítségével. Számos társasjáték és egyéb program is vár rájuk - így igyekszünk áthidalni a kicsit unalmas üldögélést".

Azok a kerületi lakosok, akik az autójukat is szeretnék kivinni a lezárásra váró zónából (ez nem kötelező), a városrészen belül megtehetik ezt, szerdán a kerületen belül a hegyvidéki parkolási zónákban ingyen parkolhatnak – mondta Pokorni Zoltán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mi történik a kiürítéskor?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kiürítés - mit csinálhatnak azok, akik nem tudnak hova menni?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kiürítés - közlekedés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást