Harmadszorra is elutasította a brexitmegállapodást a londoni parlament alsóháza - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2019. március 29. 21:54
Az azeri gáz Magyarországra szállítását készíti elő a két ország szakértői által létrehozott munkacsoport. Stratégiai partneri megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pedagógusok Szakszervezete.

Harmadszorra is elutasította a brexitmegállapodást a londoni parlament alsóháza. 344 képviselő szavazott a megállapodás ellen, 286 mellette. Theresa May miniszterelnök a szavazás után azt mondta: ezek után más utat kell keresni a megállapodás nélküli brexit elkerülésére, ez azonban szinte bizonyosan azzal jár, hogy az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a májusi európai parlamenti választásokon. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azonnal közölte, hogy április 10-re összehívta a rendkívüli uniós csúcsot.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szerint kiterjedt hatásai lennének az európai felzárkózó térség kivitelére a brit uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének. Az EBRD friss tanulmánya úgy számol, hogy az esetleges kemény brexit fennakadásokat okozna a brit gazdasághoz fűződő közvetlen és közvetett kereskedelmi kapcsolatokban. A legrosszabb brit kiválási forgatókönyv megvalósulása közvetlenül csaknem 33 milliárd, közvetve további 6,5 milliárd dollárnyi exportértéket érintene a bank tevékenységi térségében. A brexit a magyar gazdaságra is hatást gyakorolna - erről itt írtunk.

Enyhén nőtt az Európai Néppárt előnye az európai parlamenti választás kampányában a legfrissebb felmérés szerint, de komolyabb változásoknak nincs jele a négy héttel ezelőtti álláshoz képest. A tagállamokban külön-külön elvégzett közvélemény-kutatások EP által összesített eredménye alapján a néppárt 188 mandátumra számíthat a következő ciklusban a tervezett brit kilépés miatt várhatóan 705 tagúra csökkenő képviselőtestületben. A második helyezett szociáldemokraták 142 mandátum megszerzésére esélyesek.

Kulcsfontosságú a digitalizáció nyújtotta lehetőségek kihasználása - hangzott el a magyar kormány és a Deutsche Telekom budapesti tárgyalásain. Orbán Viktor a német távközlési cég vezérigazgatójával, Timotheus Höttgesttel, valamint Rékasi Tiborral, a Magyar Telekom vezérigazgatójával a fejlesztésekről, kihívásokról, illetve az eddigi eredményekről tartott megbeszélést. A német cégvezető szerint a fejlesztéseket felgyorsíthatná, ha a piaci szereplők a különadók egy részét erre fordíthatnák.

Az azeri gáz Magyarországra szállítását készíti elő a két ország szakértői által létrehozott munkacsoport. A testületről a magyar külgazdasági és külügyminiszter állapodott meg azeri kollégájával. A Bakuban tárgyaló Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország érdekelt abban, hogy 2021-től részesüljön a megnövekedett azerbajdzsáni gáztermelésből és az Európába irányuló gázszállításokból. Ez Magyarország számára azért rendkívül fontos, mert régóta napirenden van a gázbeszerzési források diverzifikálása.

A pénzügyminiszter szerint a munkahelyek számának bővülésével párhuzamosan a keresetek is nőttek Magyarországon. Varga Mihály a legújabb statisztikai adatokat kommentálva az M1-en azt mondta: a tendencia azt jelzi, hogy a magyar gazdaság növekedési, erősödési fázisban van. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése alapján januárban a nettó kereset 228.400 forint volt, 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Április elsejétől tartós vízhiányos időszakot hirdetett meg az Agrárminisztérium. A tárca parlamenti államtitkára az InfoRádiónak elmondta: az országos aszályhelyzet miatt meghosszabbítják az öntözési idényt is, amely október végégig tart majd. Farkas Sándor tájékoztatása szerint a gazdáknak nem kell vízkészlet használati járulékot fizetniük, jövőre pedig már március elsejétől október végéig tart az idény. Korábban több szakmai szervezet sürgette az öntözési idény előrehozását az aszályos időjárás miatt.

Stratégiai partneri megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pedagógusok Szakszervezete. Kásler Miklós miniszter elmondta: a tárca együttműködik az érdekképviselettel a jogalkotásban és a társadalmi egyeztetésben. Vállalja továbbá, hogy a törvények szakmai előkészítésébe bevonja a szakszervezetet. Szabó Zsuzsa érdekképviseleti vezető elmondta: a megállapodás fizetésekről nem szól, az azonban a részét képezi, hogy ha béremelésről alkotna törvényt a parlament, bevonnák a Pedagógusok Szakszervezetét az egyeztetésbe.

Azt kéri a főpolgármestertől Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP főpolgármester-jelöltje, hogy jövő hét végéig hozza nyilvánosságra a kerületek parkolási adatait. Ha ezt nem teszi meg, a Párbeszéd Magyarországért pert indít. Karácsony Gergely korábban vitára hívta Tarlós Istvánt, aki azt válaszolta: butaság lenne belemenni egy ilyen vitába. A baloldali jelölt szerint egységes és átlátható parkolási rendszerre van szükség a fővárosban, és ennek hiánya a főpolgármester felelőssége is.

Ismét a Budapest Airportot választották az utasok a legjobb kelet-európai repülőtérnek a Skytrax nemzetközi szavazásán. Az elmúlt évben mintegy 13 millió utas megkérdezésével 160 országon átívelő felmérést készített a Skytrax. Ennek eredményeként egymás után hatodszor lett a ferihegyi repülőtér a kelet-európai régió legjobbja. Az abszolút értékelésben Szingapúr-Changi repülőtere végzett az első helyen, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér a 89. A régióban lévő repülőterek közül Bécs a 19., Varsó a 91., Prága pedig a 97. helyen végzett.