Zárt körben búcsúztatják Andy Vajnát - a nap hírei

Infostart
2019. január 28. 22:30
Bevásárolta magát a magyar állam az Ózdi Acélműbe. Leállt a termelés az Audi ingolstadti üzemében a győri sztrájk miatt. A tervezettnél korábban kezdheti meg működését a négy fővárosi centrumkórház – közölte az emberi erőforrások minisztere. A nap legfontosabb hírei január 28-án.

Bevásárolta magát a magyar állam az Ózdi Acélműbe. Az innovációs miniszter elmondta: a 20 százalékos tulajdonrészért több mint 30 millió eurót fizetett az állam a német Max Aicher-csoportnak. Palkovics László kifejtette: az állami szerepvállalás lehetővé teszi, hogy a meglévő 500 munkahely biztonságban legyen, illetve az állások száma növekedjen.

Leállt a termelés az Audi ingolstadti üzemében a csütörtök óta tartó győri sztrájk miatt. A vállalat szóvivője azt mondta: több ezer járművet nem tudnak legyártani, mert hiányoznak a Győrben készülő motorok. Az Audi neckarsulmi üzemében a hét közepéig van elég motor a járművek összeszereléséhez.

A tervezettnél korábban, 2022-24 között kezdheti meg működését a négy fővárosi centrumkórház - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a fejlesztések 24 társkórházban és 32 szakrendelőben 700 milliárd forint értékben valósulnak meg.

Február végéig születhet döntés a kulturális tao helyett a fővárosi színházaknak elkülönített 3,5 milliárd forint újraosztásáról - jelentette be a területért felelős államtitkár. Fekete Péter elmondta: a főpolgármester határoz majd a kiemelt minősítésű színházaknak megítélt támogatásról. Hozzátette: az alternatív társulatok számára is elkülönítettek forrást.

Megkezdődött a baloldali pártok főpolgármester-jelölti előválasztása.Molnár Zsolt, a kezdeményező MSZP budapesti elnöke hangsúlyozta: a cél, hogy az őszi önkormányzati választáson egy ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesz-KDNP jelöltjével, Tarlós István főpolgármesterrel. A szocialisták jelöltje Horváth Csaba, ellenfele pedig Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd jelöltje.

A Francia Becsületrend lovagkeresztje címmel tüntették ki Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárt.A legmagasabb francia állami kitüntetést a francia-magyar kapcsolatok előmozdításáért végzett sokéves munkája elismeréseként vehette át a politikus, aki korábban a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa volt.

Családja kérésére zárt körben búcsúztatják Andy Vajna filmproducert, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost. A filmes szakember életének 75. évében, hosszú betegség után hunyt el budapesti otthonában, január 20-án.

Eljárást indít a Fővárosi Kormányhivatal a Wizz Air dubaji járatánál tapasztalt poggyászkezelési panaszok tisztázására.A légitársaság vasárnap a dubaji repülőtéren hagyta több utasa poggyászát. A cég ezt azzal indokolta, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt a gépnek a szokásosnál több üzemanyaggal kellett elindulnia.

Már szinte minden kórházban korlátozzák a látogatást az országos influenzajárvány miatt. Jelenleg 75 intézményben van érvényben látogatási tilalom. Az év harmadik hetében több mint 38 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy hete.

Ismét szállíthatnak a magyar vállalatok sertéshúst és nem hőkezelt sertéshús-készítményeket Szingapúrba - közölte az Agrárminisztérium. A két ország a napokban állapodott meg arról, hogy a sertéspestis előfordulása esetén már nem az egész ország, hanem csak a kitöréssel érintett, illetve a korlátozás alatti területekről tiltják Szingapúrban a beszállítást.

Romániában újabb két, Magyarországgal szomszédos megyében mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát. Az állategészségügyi szakhatóság tájékoztatása szerint egy Temes megyei faluban 23 házisertés pusztult el. Ugyanakkor egy Arad városából származó mintánál is megtalálták a kórokozót.

Pozsonyban leadta az elnökjelöltséghez szükséges támogató aláírásokat Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és államfőjelöltje. Az elnöki posztért harcba száll még egy magyar politikus, Bugár Béla, a Most-Híd színeiben. A szlovák-magyar vegyes párt ugyanakkor jelezte: a politikus nem magyar jelöltként, hanem szlovák állampolgárként indul.

Szigorítja a politikai hirdetésekre vonatkozó szabályokat a Facebook, hogy megnehezítse a külföldi beavatkozásokat a közelgő európai parlamenti választásokba. A közösségi portál kommunikációs vezetője elmondta, hogy a politikai és a különböző ügyekhez kapcsolódó hirdetéseket engedélyeztetni kell majd, és azt is fel fogják tüntetni, hogy ki fizetett ezekért.