Ma már egyre többen észreveszik azt, hogy nem kell "sokfélét" adni; ma már "felháborítónak" tartja Bíró Lajos séf, ha egy balatoni étlapon 200-250 étel van, mert nem lehet megcsinálni.
"Egy tíz-tizenkét kajás étlap bőven elég; előétel, leves még pluszba hozzá, és tizenöt-húsznál elég"
- adott hangot véleményének Bíró Lajos.
A séf májusban Japánban járt, ahol kétféle levest csinálnak harminc éve, de azt olyan perfekcionista módon tökéletesítik, hogy mindig jobb lesz az étel. "Mindig jobb lesz a konyha, ha kevesebb étel van" - tette hozzá.
A szakácsoknál a hiúság - mint elmondta - "nagyon működik", tehát ha egy adott névhez kapcsolódik az étel, akkor jobban is tud sikerülni.
Közben viszont a legnagyobb bűnnek azt tartja, hogy ha valaki rosszat főz, és tud is róla, azt mégis kiadja a vendégnek.
Azt a közhelyt nem osztja, hogy a vendéglátósnak nincs magánélete. 68 éves emberként mindig ez volt a szakmája, mindig sokat dolgozott, és bár a negyedik feleségét "fogyasztja", van családi élete, és mindig is volt.
"Mindent megkaptam ettől a szakmától: sikert, pénzt, hírnevet, megbecsülést. Nekem nincs bakancslistám, ha jövő héten fölbukom, akkor sincsen nagy dolog" - tette hozzá.