Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Bíró Lajos: a jó séf étlapja nem hosszú, bakancslistája még rövidebb

Infostart / InfoRádió - Kocsonya Zoltán
2018. december 30. 09:15
Bíró Lajos séf úgy érzi: mindent megkapott a szakmájától, amit csak lehetett. Mint mondja: legnagyobb bűnnek azt tartja, ha egy szakács tisztában van azzal, hogy rosszat főzött, de azt mégis kiadja a vendégnek.

Ma már egyre többen észreveszik azt, hogy nem kell "sokfélét" adni; ma már "felháborítónak" tartja Bíró Lajos séf, ha egy balatoni étlapon 200-250 étel van, mert nem lehet megcsinálni.

"Egy tíz-tizenkét kajás étlap bőven elég; előétel, leves még pluszba hozzá, és tizenöt-húsznál elég"

- adott hangot véleményének Bíró Lajos.

A séf májusban Japánban járt, ahol kétféle levest csinálnak harminc éve, de azt olyan perfekcionista módon tökéletesítik, hogy mindig jobb lesz az étel. "Mindig jobb lesz a konyha, ha kevesebb étel van" - tette hozzá.

A szakácsoknál a hiúság - mint elmondta - "nagyon működik", tehát ha egy adott névhez kapcsolódik az étel, akkor jobban is tud sikerülni.

Közben viszont a legnagyobb bűnnek azt tartja, hogy ha valaki rosszat főz, és tud is róla, azt mégis kiadja a vendégnek.

Azt a közhelyt nem osztja, hogy a vendéglátósnak nincs magánélete. 68 éves emberként mindig ez volt a szakmája, mindig sokat dolgozott, és bár a negyedik feleségét "fogyasztja", van családi élete, és mindig is volt.

"Mindent megkaptam ettől a szakmától: sikert, pénzt, hírnevet, megbecsülést. Nekem nincs bakancslistám, ha jövő héten fölbukom, akkor sincsen nagy dolog" - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bíró Lajos - Aréna
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást