Nyitókép: pixabay.com

Menetrendek, nyitva tartás - kisokos az ünnepek idejére

Infostart
2018. december 22. 08:00
Változnak a menetrendek a közösségi közlekedésben az ünnepek alatt. A patikák ügyeleti rendben működnek karácsonykor, december 24-én az üzletek pedig legkésőbb 14 óráig lehetnek nyitva.

MÁV

December 23-án, 24-én és 25-én az ünnepnapi, 26-án a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek a vonatok.

December 30-án és 31-én az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi menetrend érvényes. Január 2-án, szerdán már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

Volán

December 24-én a megszokott menetrendektől eltérően több településen 16 óráig, máshol ritkábban és korlátozásokkal közlekednek az autóbuszok.

December 25-én, 26-án, 31-én és január 1-én ünnepi menetrend lesz érvényben. Január 2-án, szerdán már a munkanapokon megszokott menetrend szerint indulnak a járatok.

Budapesti tömegközlekedés

December 22-étől január 1-jéig mindennap Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között jár a 3-as metró.

December 22-én és 23-án több nagy forgalmú villamos-, autóbusz- és trolibuszvonalon a szokásosnál gyakrabban indulnak a járatok, így például a 2-es, a 4-6-os és a 17-es villamost, több trolit és buszt is a megszokottnál sűrűbben indítanak.

  • December 24-én, hétfőn a nappali járatok reggel és napközben a szombati menetrend szerint közlekednek 15-16 óráig, majd a legtöbb vonalon az éjszakai járatokkal lehet utazni. A szokásoknak megfelelően 24-én délután 4 óráig járnak a nappali járatok.
  • December 25-én és 26-án az ünnepnapi, munkaszüneti napi indulásokat kell figyelni a menetrendben.
  • December 27-én és 28-án az iskolai szünet idején érvényes munkanapi, illetve több vonalon év végi menetrend lesz érvényben,
  • December 31-én napközben a szombati menetrend szerint indulnak a járatok. Szilvesztert éjjelén egész éjszaka jár a 2-es, a 3-as és a 4-es metró, a békásmegyeri és a csepeli HÉV, a 4-es és a 6-os villamos, valamint az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busz.
  • Január 1-jén a járatok az ünnepnapi, munkaszüneti menetrend szerint közlekednek.

Parkolás

Péntek este 8 órától január 2-án reggel 8 óráig a főváros nagy részén ingyenes lesz a parkolás - közölte a BKK.

Több parkolóban ugyanakkor ezen időszakban is fizetni kell: az I. kerületben a Várban lévő és a Citadella alatti mélygarázsban, a III. kerületben a Flórián üzletközpont melletti mélygarázsban, a XIII. kerületben a Margitsziget északi részén található parkolóban, és a VIII. kerületben a Rákóczi tér alatti mélygarázsban is fizetős marad a parkolás.

Az őrzött, fizetős P+R parkolókban és garázsokban is fizetni kell majd az ünnepek alatt. Ezek a II. kerületben a Hűvösvölgy végállomásnál, a X. kerületben a Pillangó utcai metróállomás mellett, és az Örs vezér tere metróvégállomás mellett, a XIII. kerületben az Újpest-Városkapu metróállomásnál, és a XIX. kerületben a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti, valamint a KÖKI Terminálnál találhatók.

Nyitva tartás

Az üzleteknek december 24-én legkésőbb 14 óráig kötelező bezárniuk, csak a benzinkutak, a non-stop üzletek vagy a szórakozóhelyek tarthatnak nyitva. December 25-26-án is zárva tartanak a boltok, de virágboltok és édességboltok nyitva lehetnek.

December 31-én az üzletek korlátozottan lesznek nyitva - itt a boltok a korábbi tapasztalataik alapján fogadják a vásárlókat -, 1-jén pedig kevés kivétellel minden üzlet zárva lesz.

Patikák

A gyógyszertárak ügyeleti rend szerint működnek.

December 24-én, ami pihenőnap, a szombaton is nyitva tartó gyógyszertárakat a szokásos szombati munkarendjük, vagy rövidített nyitvatartás szerint lesznek elérhetők.

December 25-én, kedden és 26-án, szerdán kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

A december 31-ei pihenőnapon a szombaton is nyitva tartó gyógyszertárak a szokásos szombati munkarendjük, vagy rövidített nyitva tartás szerint lesznek elérhetők, míg január 1-jén kizárólag az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

Bank

A legtöbb magyarországi fiókban 2018-ban utoljára december 28-án lehet érdemi, lakossági ügyeket intézni - tudta meg az InfoRádió. Szenteste- és szilveszter napja is pihenőnap, így a pénzintézetek valamennyi fiókja zárva lesz ezeken a napokon.