Nyitókép: Publicus Intézet

Szilárd a Fidesz támogatottsága, az ellenzék porlik

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. november 26. 11:32
Csökkent vagy stagnált az ellenzéki pártok támogatottsága, a kormánypártoké egy százalékpontot erősödött, a bizonytalanok aránya pedig tovább nőtt – derül ki a Publicus Intézet friss kutatásából, ami a Vasárnapi Hírek megbízásából készült.

Október után a Vasárnapi Hírek megbízásából novemberben is kiadta hazai párttámogatottsági kutatását a Publicus Intézet.

A friss adatok szerint

a teljes népességen belül 25 százaléknyi a kormányerők támogatottsága,

ami egy százalékos növekedés a korábbi stagnáláshoz képest.

Az MSZP-P népszerűsége 8 százalékra csökkent, és a szavazókorú népesség ugyanekkora része áll a Jobbik mellett. A stagnáló LMP, Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a zsugorodó DK 2-2, a Momentum, valamint Mi Hazánk Mozgalom 1-1 százalékon áll

- ezt a határt viszont nem lépte át a Magyar Liberális Párt.

A bizonytalanok aránya 49 százaléknyi, folyamatosan nő,

és mint Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója az eredményeket értékelve az InfoRádiónak elmondta, ez látványos növekedés a választásokon tapasztalt 36 százalékos apátiához képest. Az azért leszögezte, hogy a bizonytalan szavazók közül nem sokan nevezhetők a Fidesz "tartalékainak".

Megfogalmazása szerint a kormánypártok tábora nagyjából ugyanakkora, mint az áprilisi választások idején. A Fidesz-KDNP-vel szemben az MSZP-P lassú erózióban van, a Jobbiknál viszont Pulai értékelése szerint nagyobb a gond, ott április óta majdnem a felére zsugorodott a közösség.

Úgy látja,

az ellenzék a jövő évi önkormányzati választásokon abba az irányba fog elmozdulni, hogy a lehető legtöbb helyen egy jelölt álljon a kormánypártival szemben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pártok támogatottsága novemberben - Publicus Intézet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást