A sürgősségi betegellátást ellenőrzi az Állami Számvevőszék – lapszemle

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. november 23. 07:39
Ellenőrzést indított az Állami Számvevőszék a sürgősségi betegellátás miatt – írja a Magyar Idők. A Népszava arról közöl összeállítást, hogy újra nő az önkormányzatok adóssága. Hatalmas üzletté nőtte ki magát Magyarországon az outlet - közölte a Világgazdaság. A Portfolio arról ír, hogy Magyarország lehet az első kelet-európai állam, amely konkrét dátumot jelöl ki a szén kivezetésére. A Magyar Idők a black friday népszerűségének hiányáról közöl cikket. A Pénzcentrum arról készített összeállítást, hogy rohamtempóban épülnek a lakóparkok.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy a szaktárcánál, a mentőszolgálatnál és az egészségbiztosítási alapkezelőnél indított ellenőrzést a sürgősségi betegellátás miatt az Állami Számvevőszék. A szervezet egyebek mellett arra kíváncsi: az emberi erőforrások minisztériumának vezetése mennyire követte nyomon a sürgősségi ellátással összefüggő változtatások végrehajtását és hogyan ellenőrizte a kitűzött célok megvalósulását. A számvevőszék a betegek tapasztalatait is begyűjti.

A Népszava arról közöl összeállítást, hogy újra nő az önkormányzatok adóssága. A lap kiemeli, hogy a települések a cégeiken keresztül néhány év alatt újratermelték korábbi tartozásaik egy részét. A Népszava szerint bár az állam a stabilizációs törvénnyel rendezte az adósságálloményt, az önkormányzati tulajdonú cégeken keresztül újabb adósságokat halmoztak fel.

Hatalmas üzletté nőtte ki magát Magyarországon az outlet - írja a Világgazdaság. A lap hangsúlyozza, hogy harminmcmilliárd forintra duzzadt a magyar outletpiac, miután három-négy éve kétszámjegyű a bővülés, miközben a kiskereskedelem csak 2-3 százalékkal nőtt. Az outletcenterekben több mint kétszer annyit költenek a vásárlók, mint a belvárosi üzletekben.

A Portfolio arról ír, hogy Magyarország lehet az első kelet-európai állam, amely konkrét dátumot jelöl ki a szén kivezetésére; a lépést az európai szén-dioxid-kibocsátási egységek árának emelkedése indokolhatja. Az állam által támogatott szénkivezetési céldátum 2030, de az évszámot egyelőre nem rögzítették hivatalosan.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy bár a lakosság fele egyetért azzal, hogy a black friday napján sok pénzt lehet megspórolni, a kampány mégsem túlzottan népszerű: a magyarok több mint a fele szerint a kereskedők sok esetben megtévesztik a vásárlókat, felesleges kiadásokra ösztönözve őket. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a korábbi akciók idején a már a kampány vége előtt elfogyott a kedvezményes árú cikk, sokan vannak, akik a korábban csak később jöttek rá: az akció után máshol olcsóbb lett volna a termék, esetleg előzetesen felárazták az árut. Szakértők szerint akadnak kifejezetten erre az időszakra létrehozott hamis webáruházak is.

A Pénzcentrum arról készített összeállítást, hogy rohamtempóban épülnek a lakóparkok. A portál kiemeli, hogy a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki egy új építésű lakás vásárlását tervezi. A szervezet hangsúlyozza, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében alapvető a műszaki tartalom rögzítése, ahogy az is, hogy mikorra készül el, milyen ütemezésben kell a vételárat kifizetni, mikor várható a használatbavételi engedély.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást