Nyitókép: Facebook / Lázár János

Lázár János válaszolt Orbán Viktornak a dohányzástilalom ügyében

Infostart
2018. október 30. 14:39
Új javaslatai vannak a dohányzás betiltásával kapcsolatban.

Ha szabadság kérdéseként vizsgáljuk a dohányzás betiltását, akkor felvetődik a kérdés, miért tiltjuk ma Magyarországon a drogokat sokkal keményebb eszközökkel - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos.

A mondat előzménye, hogy Lázár János korábban azt javasolta: a 2020 után születetteknek teljesen tiltsák meg a dohánytermékek vásárlását, és így, felmenő rendszerben szűnjön meg a dohányzás engedélyezése Magyarországon. Bár hivatalosan még nem javasolta az ötletet, az nagy visszhangot keltett. Kétkedve fogadták a szakemberek, és Orbán Viktor sem állt ki a javaslat mellett. A betiltással kapcsolatban azt mondta: „Nem, egyáltalán nem, én a szabadság oldalán állok.”

Erre reagálhatott közösségi oldalán a miniszteri biztos, felvetve, hogy akkor miért tiltjuk a drogok használatát. Arról is beszélt, hogy a következő hetekben konkrét javaslatokat tesz a kormánynak a dohányzás visszaszorítása érdekében, és ezek kedvezőtlenek lesznek a dohányipar számára - kérdés ugyanakkor, hogy a kormány ebből mit fogad majd el.