Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

Kulka Jánost a vezetés nyugtatja meg

Infostart
2018. október 15. 19:08
Kulka János november 1-jén tér vissza a mozivászonra. A színész rövid interjút adott a Blikknek.

A lap szerint Kulka János a forgatáson nehéz feladatokat is könnyedén teljesített, az írásban adott interjúban a drámai pillanatokat is felidézte, és az is kiderült, hogy az autóvezetésből merít erőt. A művész elárulta: a sikeres operáció utáni első reakciója káromkodás lehetett.

A sztrók okait firtatva azt mondta: „rengeteget dolgoztam: éjszakai forgatás, színház, próba. A stressz valószínűleg hozzájárult”.

„Egyfolytában gondolkodom, és az segít a legtöbbet.
Ennek köszönhetően lassan jön vissza magától a beszéd, ösztönből. Természetesen a logopédus munkája is nagyon kellett eleinte. Most már csak heti egy órát találkozunk” – mesélte a gyógyulásról Kulka János. Az afázia miatt „a fejemben nagyon okos vagyok, de nehezen jön ki, ami ott bent van”. A forgatás idején még zavarta, ha sok ember volt körülötte, de mára enyhült az ez által okozott stressz – tette hozzá.

Saját bevallása szerint eleinte ideges és gőgös volt, most már megnyugodott. „Idegen vagyok a magam számára. Kulka János? Az ki?” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy mi nyugtatja meg, azt felelte: mindennap sétál a kutyájával. „Van egy kis kabrióm, és nagyon élvezem a vezetést” – tette hozzá.

Főzni azonban teljesen elfelejtett, így mostanában egyszerű ételeket eszik. „Borzasztó! Hogy lehet ez? Az agy működése nagyon titokzatos” – jegyezte meg. Korábban folyékonyan beszélt angolul és franciául, és bár a mai napig megérti, ha ezeken a nyelveken beszélnek hozzá vagy olvas, de beszélni csupán egy-két szót tud. „Talán majd idővel ez is visszajön.”

A forgatásról elmondta, hogy – bár izgult – jól érezte magát és tele volt energiával. Ujj Mészáros Károly rendező „elég nehéz fizikai jeleneteket várt el tőlem, mégis könnyedén meg tudtam csinálni őket”. Maga a forgatás tavasszal zajlott, öt intenzív nap reggeltől estig. Mint elárulta, látta a filmet, és sírt rajta. „Szerintem az X – A rendszerből törölve egy nagyon szomorú film. Sok minden benne van arról, ahogy ebben az országban élünk.”

„Károlyt nagyon jó rendezőnek tartom, Balsai Mónit pedig zseniális színésznek”

– fogalmazott.

A Kossuth-díjas Kulka János azt is elmondta, hogy filmben továbbra is szívesen játszana. Kulka János idén márciusban kilépett a Katona József Színház társulatából, pár napra rá viszont díjat adott át a Magyar Filmdíj-gálán a Vígszínházban.