Katonai központ jön létre Székesfehérváron

Infostart
2018. október 12. 07:23
Komoly átalakítást terveznek a Magyar Honvédség irányítási rendszerében.

Januártól átalakul a Magyar Honvédség parancsnoki struktúrája, és a hadsereg vezetését a tervek szerint a Magyar Honvédség Parancsnoksága venné át – értesült a Magyar Idők.

Az új vezetési központ a jelenlegi Összhaderőnemi Parancsnokság és a Honvéd Vezérkar összevonásával jönne létre, különválasztva ezt a szervezeti egységet a budapesti Honvédelmi Minisztériumtól. A vezérkar a budapesti Honvédelmi Minisztériumból elköltözne Székesfehérvárra.

A lap értesülése szerint az új szervezeti egység neve a Magyar Honvédség Parancsnoksága lenne, ahol gyakorlatilag a haderő vezetése folyna, együttműködve a haderőnemek vezetőivel.

A legfontosabb stratégiai döntések a Honvédelmi Minisztériumban születnek, a Magyar Honvédség pedig végrehajtó szervként funkcionál.

Ezzel nemcsak a párhuzamosságokat szüntetnék meg a döntések előkészítésében, hanem helyretennék az irányítás és vezetés egycsatornás rendjét, illetve csökkenthetnék a bürokráciát is.

A Honvédelmi Minisztérium a Magyar Időknek megerősítette, hogy valóban tervezik a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar dezintegrációját, az irányítás és vezetés rendjének átalakítását a hatékonyság és a döntés-előkészítés idejének rövidítése érdekében.