Nyitókép: Pixabay

Szüreti életveszély

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. szeptember 1. 13:04
A szüreti időszakban jelentősen megnő a mustgázmérgezés veszélye. A balesetek a szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetők, de egy gyertyával is ellenőrizni lehet a pincéket – hangsúlyozta az InfoRádiónak Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A mustgáz alapvetően szén-dioxid, ami a gyümölcsben található cukor erjedése során keletkezik, ilyenkor a cukorból alkohol lesz, és ennek a folyamatnak a melléktermékeként keletkezik szén-dioxid, amelynek a népies elnevezése mustgáz - közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

"Ez a gáz nehezebb a levegőnél, ezért a pincéket vagy a présházak alacsonyabban fekvő részét jellemezően a padlótól felfelé a plafon irányába haladva tölti fel" - tette hozzá.

Ennek megelőzésére egy kerti szerszámon elhelyezett mécsest kell meggyújtani, és a lábunk előtt tartva belépni a pincébe, ahol vélhetően megindult az erjedési folyamat.

Ha már nincs megfelelő mennyiségű oxigén ahhoz, hogy a gyertya lángja égjen, akkor már az emberi szervezet számára sincs megfelelő mennyiség, tehát el kell hagyni ezt a helységet

- hívta fel a figyelmet Hajdu Márton.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A borospincék veszélyei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást