Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Pálffy Ilona: az új választási eljárási törvény jobb, mint amire számítottunk

Infostart / InfoRádió
2018. augusztus 2. 15:32
Elégedett az Országos Választási Iroda vezetője az új választási törvénnyel, mivel a jogalkotók beépítették a szervezet javaslatait a módosításba. A szervezet megkezdte a felkészülést a jövő évi európai parlamenti választásra – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona.

Több mint 100 helyen módosították a kormánypártok nemrég a választási eljárási törvényt, a csomagba beépítették a Nemzeti Választási Iroda javaslatait is, amelyeket a szervezet még a 2014-es országgyűlési voksolás után tett. Pálffy Ilonát, a hivatal elnökét hallják.

„Ugye a legfontosabb volt a komoly, nagy cirkuszt kiváltó átjelentkezés körüli probléma, a levélszavazatoknak a kezelése, kiküldése, érvényesség-érvénytelenség kérdése” – emlékeztetett Pálffy Ilona. A Nemzeti Választási Iroda elnöke kiemelte: az átjelentkezés kezelése komplex feladatot ró a szervezetre, éppen ezért a jogszabályban több határidőt, határnapot is módosítottak.

A néhány szavazókörben idén már nem is először előforduló választói sorbanállásnak a módosítás úgy próbálja elejét venni, hogy

a lakcímüktől eltérő helyen szavazók átjelentkezési kérelmének vasárnapi voksolás esetén már szerdán délután négyig meg kell érkezniük az érintett szervezethez,

hogy annak legyen ideje felkészülni – például a létszám bővítésével – a voksolók számára. Pálffy Ilona elmondta: a választási iroda javaslata eredetileg az volt, hogy a határidő – péntek 16 óra helyett – dél legyen, „már ez is sokat jelentett volna”. A szerda 4 óra pedig „nagyon jó” és „mindenre elég”. Pálffy Ilona tehát reményét fejezte ki, hogy a szavazók estébe nyúló sorbanállása nem ismétlődhet meg egy választókerületben sem.

Megkezdődött a felkészülés

Nemrég kezdte meg a felkészülést a 2019. május 26-án esedékes európai parlamenti választásra a Nemzeti Választási Iroda – mondta Pálffy Ilona.

„Most folynak a tervezések és a különböző közbeszerzési eljárásoknak a kiírása, illetve az előkészítése”

– közölte az NVI elnöke, aki hozzátette az új választási eljárási törvény értelmében a regisztrálációt már szeptember 1-től lehetővé kell tenniük. „Az európai parlamenti választáshoz elsősorban felmérjük a gépigényt, tehát a hardware-igényt, a software-igényeket és ehhez a közbeszerzéseket kiírjuk” – emelte ki.

Emellett, bár az önkormányzati választás csak ősszel lesz, az európai parlamenti választással párhuzamosan erre a voksolásra is megkezdi a felkészülést a választási iroda – tette hozzá Pálffy Ilona.

„Lényegében úgy tervezzük, hogy egyszerre írjuk ki a közbeszerzést az EP-re is és az önkormányzatira is,

mert május 26-a után már nem lesz arra idő, hogy az önkormányzati választásoknál még ott programokat írjanak, hanem lényegében kész kell lenni azzal is” – hangsúlyozta. A Nemzeti Választási Iroda elnöke úgy látta, hogy a bizalomhiány okán egy ideig még biztosan szükség lesz a papír-alapú választási eljárásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pálffy Ilona az új választási törvényről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Pálffy Ilona az EP-választásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Pálffy Ilona: a legfontosabb volt a nagy cirkuszt kiváltó átjelentkezés körüli probléma
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Pálffy Ilona: tervezés és előkészület alatt az EP-választás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást