Lehet jelentkezni a pótfelvételire - a nap hírei

Infostart
2018. július 27. 22:13
Politikai szempontból a világ egyik legstabilabb országának tartja Magyarországot a miniszterelnök. Benyújtotta népszavazási kezdeményezéseit a közpénzek védelméért az MSZP. A Egyesült Királyságban többségbe kerültek egy esetleges második Brexit-népszavazás támogatói. A nap legfontosabb hírei július 27-én.

Politikai szempontból a világ egyik legstabilabb országának tartja Magyarországot a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában sikeresnek nevezte az elmúlt heteket és kijelentette: mindez erősebbé teszi az országot és a gazdaságra is jó hatással van. Kijelentette: a befektetők is tudhatják, hogy a politika felől nem terheli kockázat vállalkozásaikat. A jövő évi költségvetésről azt mondta: amíg kereszténydemokrata kormánya van az országnak, addig a nyugdíjak vásárlóértéke megmarad.

További kormányzati lépéseket sürget a vállalati innovációban a területért felelős miniszter, mert a megnövekedett támogatások ellenére sincs előrelépés Magyarországon. Palkovics László a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadásában azt mondta: az innováció területén az ország változatlanul a 21. helyet foglalja el az uniós rangsorban.

Háromezer, 18 és 21 év közötti fiatalt várnak önkéntes munkára egy ötmilliárd forintos pályázati támogatásnak köszönhetően. Az önkéntességet vállalók kipróbálhatják magukat az egészségügyben, a szociális és gyermekvédelemmel foglalkozó szervezeteknél, vagy akár a honvédelem területén. Novák Katalin családügyi államtitkár az InfoRádióban elmondta: a szakmai képzés mellett az önkénteseknek a fogadó szervezetek ingyenes nyelvtanfolyamot, illetve autóvezetői képzést biztosítanak.

Már lehet jelentkezni a felsőoktatási pótfelvételire, a határidő augusztus 6-án jár le. Ha valakit nem vettek fel az általa megjelölt szakok egyikére sem, akkor pótfelvételivel még bekerülhet egyetemre, főiskolára. Ebben az eljárásban már alig van állami ösztöndíjas hely, főként önköltséges formában hirdetik meg a képzéseket az egyetemek és főiskolák.

A diákok mellett a felnőtt lakosság számára is kínál programokat a pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégia első két éves cselekvési terve - mondta a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. Balogh László kiemelte: a pénzügyi tudatosság javítása Magyarországon jó a családoknak, a pénzügyi szolgáltatóknak és az egész nemzetgazdaságnak is.

Benyújtotta népszavazási kezdeményezéseit a közpénzek védelméért az MSZP. Tóth Bertalan, a párt elnök-frakcióvezetője elmondta: a kérdéseik kapcsolódnak az 1848-as követelésekhez, a törvény előtti egyenlőséghez, valamint a sajtó szabadságához. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az InfoRádióban elmondta: Magyarország európai ügyészséghez csatlakozását szeretnék elérni, mert a magyar vádhatóság nem vizsgálja a szabálytalanul felhasznált uniós támogatások ügyét.

Befejeződött az őszi búza aratása, a termés mennyisége megfelelő, de minősége gyengébb a vártnál - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Vancsura József az InfoRádióban elmondta: összesen 4,5-5 millió tonna a termés, amiből 2-3 millió tonna kerülhet exportra.

Ukrajnában enyhítette a magyar sertéshús beviteli tilalmát a főállatorvos. Kijev ezentúl csak az afrikai sertéspestis betegséggel érintett Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származó sertés eredetű termékek bevitelét tiltja.

A Egyesült Királyságban először kerültek többségbe egy esetleges második népszavazás támogatói az ország európai uniós tagságának megszűnéséről. Egy friss felmérés alapján a megkérdezettek 42 százaléka tartana szükségesnek referendumot a Brexit feltételrendszeréről, 40 százaléka viszont elutasítja azt.

Spanyolországban megegyezett az adóhatósággal Cristiano Ronaldo, aki pénzbefizetéssel kiválthatja kétéves börtönbüntetését. A portugál labdarúgót a spanyol ügyészség azzal vádolta, hogy 2011 és 14 között a Real Madrid játékosaként csaknem 14 és félmillió euró adót titkolt el.