Nyitókép: MTI Fotó: Donka Ferenc

Halálos rendőrbaleset túlélőit bírságolta meg a rendőrség

Infostart
2018. július 13. 11:53
Kollégájukat gyászoló határvadászokat büntetett a rendőrség, mert a kilenc hónappal ezelőtt történt halálos balesetben nem volt bekötve a biztonsági övük.

A miskolci Készenléti Rendőrség állományához tartozó határvadászokat tavaly októberben érte súlyos baleset az M5-ös autópályán. Kollégájuk, Németh Gergely szörnyethalt mellettük a buszbalesetben, a rendőrség most, kilenc hó­nappal később megbírságolta a túlélőket.

A ha­tárvadászok Ke­lebiáról tartottak hazafelé, amikor Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán két kamionnal ütköztek. Németh rendőr törzsőrmesteren kívül a busz sofőrje, Gy. Elek is azonnal életét vesztette a szerencsétlenségben. Összesen tizenöten sérültek meg – hárman súlyosan –, úgy kellett kivágni a buszból őket. Egyikük mindkét lá­bát elveszítette a balesetben.

A túlélőket sokkolta kollégájuk elvesztése, de az is, hogy most, kilenc hó­nappal a baleset után levelet kaptak a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságtól. A Bors birtokába jutott dokumentumokból kiderül: a határvadászokat 20 ezer forint megfizetésére kötelezik, amiért 2017. 10. 09-én 11 óra 45 perc körül az M5-ös autópályán úgy vettek részt a közúti közlekedésben, hogy „a biztonsági öv becsatolásával nem rögzítették magukat”.

A lap úgy tudja, a tragikus baleset után kihallgat­ták a barátjukat gyászoló túlélő­ket, akik közül többen megviselt ál­lapotban azt mondták, nem voltak bekötve.

– Ha nem használjuk az övet, azért lakott területen 10 ezer, autóúton 15 ezer, autópályán 20 ezer forint bírság jár. A közigazgatási bírság kiszabásának a szabályszegés időpontjától számított 90 napon túl azonban nincs helye, mert az jogvesztő, közigazgatási szempontból elévül – tájékoztatta a Borsot Gerő Tamás ügyvéd.

A lap megkereste a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot is, ezt a választ kapták:

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 17 eljárás során közigazgatási bírság kiszabásáról rendelkezett a határozatában, egy eljárásban pedig még nem született döntés, további eljárási cselekmény miatt.

A szabályszegésnek minősülő jogsértésekért való felelősségről és a kiszabható bírságról a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény és az annak végrehajtására kiadott a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. (VII. 29.) Kormányrendelet rendelkezik.