Nyitókép: Kiskunsági Nemzeti Park

Új információk a Magyarországon mozgó medvéről

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
2018. június 7. 15:26
Egy vagy több barna medve kószál lakott települések közelében, vagy éppen a házak között az utcákon. Medvét láttak Somoskőújfalu, Pétervására, Kál és Füzesabony lakosai is. Most nyoma veszett a medvének, de a terv az, hogy befogják, és visszaviszik az Északi-középhegységbe, ahol a természetes élettere van.

Május 23-án, a szlovák határhoz közeli Somoskőújfalunál láttak meg először a barna medvét, aki szerdán lépett be Csongrád megyébe, most pedig már Tömörkény külterületén jár, tehát csaknem 300 kilométert tett meg,

A 2-3 éves, ivarérettség határán lévő fiatal hímet továbbra is keresi a Kiskunsági Nemzeti Park őrszolgálata a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival és vadászokkal együtt. Az eddigi mozgása alapján az látszik, hogy dél felé halad a Tisza vonalában.

A Készenléti Rendőrség emberei éjjel hőkamerával segítik a nyomon követést, nappal drónnal is keresik az állatot, ám a sűrű növényzetben nem könnyű az észlelése. Tisztes távolságból figyelik, hogy merre megy a fokozottan védett állat. Beavatkozásra, tehát altatólövedékkel való elkábítására csak akkor lehet szükség, ha önmagára vagy másra veszélyt jelentene. Ha elkábítják, akkor jeladóval látják el, majd visszaszállítják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területére, ahol arra alkalmas medveélőhelyen szabadon engedik.

A csongrad.hu értesülései szerint a rendőrség már kutyát is bevetett a keresőakcióba, de még nem találták meg a medvét. Egy tömörkényi férfi azt mondta a keresés helyszínén, hogy ő nem fél a medvétől, mert nem egy emberre támadó típus. Az eddigi megfigyelések alapján a medve nem tanúsított agressziót, nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot. Ennek ellenére

semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni.

Egy kóborló fiatal példányról van szó, akinek a legcélszerűbb szabad utat adni, mozgását nem akadályozni.

Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon vezetője az InfoRádióban azt mondta, hogy a medve, ha teheti, menekül az ember elől, és csak azért jöhetett, vagy jöhettek - mivel nem lehet tudni, hogy csak egy medvéről van-e szó - erre a területre, mert itt van takarmány a mezőkön. A medvék élelemszerzés céljából akár több tíz kilométer megtételére is képesek egy nap alatt.

A medveotthon vezetője azt is elmondta, ha szembetalálkoznánk egy medvével, emeljük fel kezünket, akár bottal is megnövelve a magasságunkat, és kiabáljunk rá, ez általában meg szokta ijeszteni. De ha egy botot dobunk felé, biztos, hogy menekülőre veszi - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Barna medve lejött a hegyekből
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást