A Pünkösdi Pálinka Pikniken évről évre a legjelentősebb hazai pálinkafőzők, és párlatkészítők jelennek meg, így lesz ez idén is - mondta Illisz László, a tihanyi Legendás Ház egyik alapítója.
"Ez a tihanyi nyárnak a legfontosabb nyitórendezvénye, ez a most hétvégén megrendezésre kerülő Pünkösdi Pálinka Piknik.
Igazi különlegességnek számít a tihanyi Legendás Házban debütáló tihanyi levendulás sörből készült sörpárlat.
A sör most már második éve helyi védettségű termék, ebben csak Tihanyban termett, gyűjtött levendulát lehet ízesítésként felhasználni, és az ebből készülő párlat is ugyancsak helyi védettségű termékként jelenik meg a mostani pálinkapikniken" - mesélte Illisz László.
Műhelytitkok
A levendulás sör egy szűretlen búzasör alapra készül - mesélte Illisz László, ezt a Legendás Ház partnere, a Kapucinus sörfőzde készíti Késmárki Kata serfőző asszony receptúrája alapján. A sör bécsi malátát, citrakomlót, és kandiscukrot tartalmaz, ebbe kerül bele a sör érlelése során a levendula, nem is akárhogyan. A tihanyi levendulásban összegyűjtik a virágot, megszárítják, majd a Balaton déli partján egy különleges eljárással elporlasztják.
"Egy nagy acéllapra helyezik a száraz virágot, folyékony nitrogénnel megfagyasztják, majd ebben az állapotában nagyon finom porrá őrlik.
Ez a porított levendula kerül bele a sörbe az érlelés során, nem szűrjük ki belőle, hanem ez benne is marad az italban.
A levendula kicsit kesernyés ízét balanszírozza a citrakomló citrusos íze, és a cukorral egy nagyon harmonikus egységet alkot" - mondta Illisz László, hozzátéve, hogy ebből készült el tavaly ősszel próbaképp ez a párlat, amit nem lehet pálinkának nevezni, bár ugyanolyan eljárással készül.
A párlat ugyanúgy 40%-os alkoholtartalommal bír, mint egy pálinka, és a minőségét korlátlan ideig megőrzi.